Fondatorul WikiLeaks: Criza refugiaţilor, o depopulare intenţionată a Siriei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Julian Assange, omul din spatele dezvăluirilor WikiLeaks, vine cu o nouă teorie legată de amplitudinea pe care a luat-o criza refugiaţilor din Siria.

Conform lui Assange, criza refugiaţilor are în spate o operaţiune controlată de depopulare a Siriei derulată de opozanţii guvernului Assad. În acest fel, crede Assange, forţele guvernamentale sunt în imposibilitatea de a avea noi recruţi disponibili, spune acesta într-un interviu acordat ThePressProject, citat de Russia Today.

Pleacă cine trebuie

„Speculaţia este următoarea: Ocazional, oponenţii unui stat se angajează în depopularea acestuia, scăzând capacitatea de apărare a trupelor guvernamentale.

Clasa mijlocie a devenit predominant cea care pleacă din ţară. Au anumite aptitudini, bani şi relaţii. Cei care pleacă sunt exact persoanele care ţin sistemul de stat funcţional”, a subliniat fondatorul WikiLeaks.

Julian Assange crede că printre cei care au încurajat depopularea unor regiuni întregi din Siria se numără Germania, cu promisiunea de a primi foarte mulţi refugiaţi şi Turcia care deja adăposteşte 3 milioane de sirieni pe teritoriul său.

Ambele state sunt în sfera de influenţă a Statelor Unite, Washingtonul fiind printre susţinătorii mişcării de opoziţie împotriva lui Bashar al-Assad.

Experiment reluat

Assange s-a aplecat şi asupra unor discuţii purtate în trecut între diverşi oficiali europeni şi americani şi crede că Siria nu este singura ţară în care depopularea a jucat rolul unei arme.

Într-o mesaj oficial transmis de Suedia către Statele Unite, în timpul războiului din Irak, guvernanţii de la Stokholm menţionau că „acceptarea refugiaţilor irakieni este parte a contribuţiei noastre la război”.

Fondatorul WikiLeaks susţine că este o adevărată ruşine faptul că Washingtonul nu acceptă mai mulţi refugiaţi sirieni, americanii fiind de fapt de vină pentru dezastrul din Siria şi nu statele europene care au ajuns să îşi închidă graniţele dintre ele.

„Situaţia a fost generată de politica comună a Statelor Unite, Marii Britanii şi Franţei în Orientul Mijlociu, laolaltă cu comportamentul aliaţilor SUA din regiune: Qatar, Turcia, Iordania, Israel şi Arabia Saudită”, susţine Assange.

În seria de documente publicate de WikiLeaks, se arată că americanii complotau să răstoarne regimul Assad încă din 2006.

„Încercau să îi facă paranoici pe oficialiii de la Damasc, întreţinând suspiciunile existente în privinţa unor lovituri de stat.

În acelaşi timp, Siria urma să fie lipsită de investiţii străine, tensiunile dintre şiiţi şi suniţi trebuiau să se accentueze, iar mai multe ONG-uri cu legături în Egipt şi Arabia Saudită urmau să ia măsuri provocatoare faţă de guvern”, a explicat Assange.

Beneficiari de soi

Din punctul de vedere al fondatorului WikiLeaks, din conflictul sirian nu are de câştigat populaţia americană, ci doar un mic grup de beneficiari.

„CIA, desigur, se aşteaptă la beneficii. Ei au creat problema şi tot lor li s-a încredinţat un buget imens pentru a o scoate la capăt.

În mod similar, contractorii militari, furnizorii de arme şi fabricanţii de armament sunt beneficiari. Dacă nu există probleme nu există nici bugete pentru a le rezolva. Aşa că ei stârnesc aceste conflicte”, susţine acesta.

Intervenind în Siria, americanii au sperat că „vor slăbi Hezbollahul, vor asigura dominaţia Israelului asupra Înălţimilor Golan, vor desfiinţa singura bază militară a Rusiei de la Mediterana, cea din portul Tartus şi vor elimina Siria din rândul aliaţilor Iranului”, spune părintele WikiLeaks.

Assange crede că aceste mişcări au în spate şi un interes de a asigura o legătură directă cu Europa, prin Siria, a petrolului şi gazelor exploatate de Arabia Saudită şi Qatar.

Implicarea americană în problemele politice ale Siriei a devenit evidentă în 2011, moment în care s-a declanşat sângerosul război civil din această ţară.

Până în prezent, estimările ONU privind numărul de victime înregistrate în cei 4 ani şi jumătate de război civil fac referire la 220.000 de morţi.

Forţele guvernamentale s-au confruntat atât cu miliţiile armate ale opoziţiei siriene, dar şi cu grupări teroriste precum Statul Islamic sau Jabhat al-Nusra.

În momentul de faţă, coaliţia internaţională condusă de Statele Unite desfăşoară o campanie de raiduri aeriene îndreptate împotriva taberelor Statului Islamic, iar Rusia a intervenit tot cu avioane pentru a susţine trupele fidele regimului Assad.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...