Foaie de parcurs a unirii României cu Republica Moldova, prezentată de un expert român

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Coordonatorul Departamentului de Analize Economice al Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN), Petrişor Peiu, susţine că unirea României cu Republica Moldova „poate şi trebuie inclusă în toate scenariile de viitor ca o opţiune, validată prin modele şi calcule de susţinere financiară”.

Expertul în economie susţine că pentru unire este nevoie de un Minister al Reunificării, după modelul celui din Coreea de Sud.

„La Seul există un Minister al Reunificării care patronează atât institute de cercetare care au elaborat modele privind scenariile de reunificare, cât și instituții politice care coordonează politica de asistență financiară și umanitară, precum și pe aceea de investiții economice în zonele economice speciale din RPD Coreeana. Acest minister poate oricând să fie un model și un început și pentru noi, în sensul în care se poate creea, la Guvern sau la Președinție, un departament sau o agenție pentru problematica asociată Republicii Moldova”, spune expertul.

În viziunea lui Peiu, acest minister ar avea două obiective majore – coordonarea asistenței financiare (finanțare de proiecte, ajutor de dezvoltare și ajutor umanitar) acordată Republicii Moldova și elaborarea de modele exhaustive, precum și de ghiduri practice de realizare a Reunificării.

O altă etapă importantă în acest demers este, fără îndoială, asumarea de către clasa politică românească a principiilor Reunificării, spune expertul.

„La această etapă văd realizarea “reunificării dintr-o bucată”, fără etape intermediare și fără asimilări treptate, intrarea întregului teritoriu al actualei Republici Moldova sub jurisdicția integrală românească, adică acceptarea integrală a legislației românești actuale (practic numai astfel și teritoriul dintre Prut și Nistru va deveni automat parte a UE și NATO, ca fiind parte inseparabilă a României), validarea parlamentară a soluției de Reunificare în parlamentele de la București și Chișinău și apoi convocarea imediată a unui Parlament al României reintregite, iar capitala țării reintregite va rămâne Bucureștiu”, se arată în foaia de parcurs a Reunificării României cu Republica Moldova propusă de expert.

În privinţa chestiunii transnistrene, unul dintre punctele sensibile ale proiectului unionist, Petrişor Peiu consideră că aceasta „se poate aborda direct într-un dialog tripartit Bucureşti-Moscova-Chişinău, prin renunţarea la înşelătorul format 5+2 şi trecerea la formatul 2+1, singurul acoperit de realitate”.

Potrivit expertului, în procesul de negociere nu trebuie exclus niciun instrument de soluționare, putând fi luat în calcul inclusiv schimbul de populații, pentru România reintregită fiind vorba de finanțarea preluării responsabilității pentru aproximativ 100.000 – 120.000 persoane, care ar putea fi relocate din Transnistria în Basarabia, unde în prezent prețul proprietăților, cel putin în mediul rural, este rezonabil, dacă nu chiar derizoriu, pe alocuri, cu costuri induse de aproximativ 500 milioane de dolari americani.

Foaia de parcurs a Reunificării României cu Republica Moldova poate fi citită pe fumn.eu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...