FMI: Ţările din Europa de Est trebuie să-şi reducă datoriile pentru a relansa perspectivele de creştere

by Genko Genko

Ţările din Europa de Est trebuie să-şi reducă datoriile pentru a reveni la ritmul de creştere economică şi la investiţiile de dinaintea crizei financiare globală, se arată într-un raport publicat duminică de Fondul Monetar Internaţional (FMI), transmite Bloomberg.

Potrivit FMI, în pofida eforturilor semnificative ale consumatorilor, companiilor şi băncilor din Europa de Est, puţine state din regiune şi-au redus în mod semnificativ povara datoriei sectorului privat.

„Pentru a relansa investiţiile şi a asigura o revenire robustă, politicile ar trebui să se concentreze pe sprijinirea cererii interne şi finalizarea procesului de reparare a bilanţurilor în sectorul privat”, susţine FMI.

Intrările de capital şi accesul facil la credite au alimentat o creştere economică de peste 5% pe an în Europa de Est înaintea crizei financiare globale din 2008. Însă, de atunci, creditele neperformante au explodat şi au afectat bilanţurile băncilor şi companiilor. În plus, multe credite ipotecare acordate în euro sau franci în anii de boom s-au dovedit a fi neperformante atunci când monedele locale s-au depreciat.

În acest context, FMI a cerut statelor din regiune să urgenteze măsurile de soluţionare a creditelor neperformante, să relaxeze piaţa muncii şi să îmbunătăţească mediul de afaceri. Bulgaria, Croaţia şi Ucraina sunt ţările care au nevoie cel mai mult de o ajustare a datoriilor, în timp ce companiile din Letonia şi Slovenia sunt expuse şi ele riscurilor.

Potrivit FMI, Europa de Est riscă să înregistreze o revenire cu trei viteze, în condiţiile în care ţările vor fi afectate în mod diferit de scăderea preţului la petrol, o creştere mai rapidă în zona euro şi conflictul din Ucraina.

FMI prognozează că o creştere medie înregistrată de ţările baltice şi statele membre UE din Europa de Est va fi de 2,6% în acest an şi 3,6% în 2016, în timp ce regiunea Balcanilor va consemna o creştere de 1,9% în 2015 şi un avans de 2,4% anul viitor.

CITIȚI ȘI...