FMI: Criza ucraineană ar putea avea ”consecințe economice grave”

by Genko Genko

Criza din Ucraina ar putea avea „consecințe economice grave”, a avertizat președinta Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, într-un interviu publicat luni de cotidianul economic german Handelsblatt.

”Criza din Ucraina este un pericol care poate fi încă dificil de măsurat, iar riscul de contagiune pentru alte state este greu de prevăzut. Cu toate acestea, ea poate avea consecințe economice grave”, spune Lagarde, care urmează să fie primită marți, la Berlin, de către cancelarul german Angela Merkel, alături de liderii altor patru organizații internaționale (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Banca Mondială, Organizația Mondială a Comerțului și Biroul Internațional al Muncii), pentru a discuta despre starea economiei la nivel global, la un eveniment anual ale cărui începuturi datează din 2007.

Citește și: Kremlinul despre referendumul ilegal din Donbas: Rusia respectă decizia cetățenilor

”Criza din Ucraina are efecte asupra comerțului internațional, asupra investițiilor străine directe. Ea are consecințe asupra fluxurilor internaționale de capital și asupra aprovizionării cu energie a Europei, pentru că Ucraina este țara prin care tranzitează livrările energetice” spre multe țări europene, a detaliat aceasta.

Mai mult, subliniază șefa FMI, programul de ajutor de 17 miliarde de dolari (aproximativ 12,3 miliarde de euro) convenit de Fond nu va fi de ajuns.

”Ucraina are nevoie de mult mai mult de 17 miliarde dolari. De exemplu, sub formă de ajutor bilateral din străinătate sau de ajutor financiar din partea altor organizații financiare internaționale”, a declarat Lagarde, potrivit căreia ”comunitatea internațională nu are de ales”.

”Nu putem să spunem pur și simplu că situația este prea delicată pentru a fi în măsură să dăm bani acum”, a adăugat ea.

CITIȚI ȘI...