Finlandezii văd în Rusia cea mai mare problema din regiune: Va afecta economia globală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dintre ţările europene, Finlanda împarte cea mai lungă frontieră cu Rusia, iar această vecinătate nu face decât să sporească temerile nordicilor în legătură cu evoluţia tensiunilor dintre Moscova şi Occident.

Nu este numai o problemă de securitate, ci şi una economică, după cum admite Timo Ritakallio, omul aflat la cârma unuia dintre cele mai mari fonduri de investiţii din Finlanda, Ilmarinen, relatează Bloomberg.

Farul rusesc

Rusia a devenit un punct extrem de vizibil pe harta geopolitică din regiune, strălucirea intermitentă dată de fiecare episod de contre politice dintre Moscova şi statele din spaţiul euroatlantic prevestind turbulenţe majore în economia mondială, crede Ritakallio.

„Problema cea mai mare este cea a relaţiei existente între ţările UE şi NATO, pe de o parte, şi Rusia, de cealaltă parte. Nu este o situaţie care să avantajeze pe cineva”, a explicat directorul executiv a Ilmarinen, un fond de pensii care administrează active de peste 36 miliarde de euro.

Menţinerea sancţiunilor economice pentru Moscova pe o perioadă de doi ani a slăbit economia rusă, dar şi-a pus amprenta şi asupra evoluţiei economice din zona euro, impunând un status-quo periculos pentru moment.

Confruntarea dintre Occident şi Rusia şi valul de atentate declanşate de grupările teroriste din Orientul Mijlociu au afectat încrederea investitorilor din regiune, explică Ritakallio.

Piaţă imobiliară bate pasul pe loc, turismul în Europa este ameninţat, „iar aceste lucruri îşi pun întotdeauna amprenta asupra creşterii economice”, mai spune directorul Ilmarinen.

Două lumi izolate

Pe de altă parte, americanii se pregătesc să intre într-o sesiune de alegeri prezidenţiale cu o miza ridicată, în contextul în care candidatul republican Donald Trump pare decis să stabilească noi limite, mai stricte, în relaţia cu partenerii europeni din NATO.

Ori, tocmai aceştia sunt puşi la încercare de tensiunile cu Rusia. „Pericolul cel mai mare, din punct de vedere geopolitic, se află aici, în Europa şi în Rusia”, punctează şeful Ilmarinen.

Instalarea lui Trump în Biroul Oval ar stârni o reacţie de nesiguranţă în pieţele de pe tot globul, iar această ingrijoare ar putea duce la redesenarea hărţii globale prin adoptarea unor politici de izolaţionism în viitorul apropiat.

„O creştere a gradului de politici naţionaliste şi protecţioniste va necesita o reevaluare totală a mediului economic actual”, consideră directorul fondului de pensii din Finlanda.

Pentru moment, conducerea Ilmarinen a decis să mute plasamentele către sectorul de real estate şi infrastructură, anticipând o eventuală creştere rapidă a inflaţiei după sfârşitul programelor de stimuli monetari aplicate în present pe mai multe pieţe de pe glob.

„Preferăm o expunere de scurtă durata a investiţiilor în obligaţiuni. După ce această perioada de infuzie monetară va lua sfârşit, inflaţia va redeveni un subiect principal.

Probabil că nu se va întâmplă anul acesta sau la anul, dar se va petrece în viitorul apropiat. Este bine să avem investiţii al căror randament să ne protejeze de efectele creşterii nivelului inflaţiei”, conchide Timo Ritakallio.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...