Filmul satiric „Moartea lui Stalin”, interzis în Rusia cu două zile înainte de premieră

Filmul satiric „Moartea lui Stalin”, interzis în Rusia cu două zile înainte de premieră

Ministerul Culturii din Rusia a interzis difuzarea filmului de satiră „Moartea lui Stalin” („The death of Stalin”) în regia britanicului Armando Iannucci. Premiera acestuia urma să aibă loc la 25 ianuarie, dar cel puțin se amână pentru o perioadă necunoscută după ce ministerul a retras licența de distribuire a acestuia.

Potrivit TASS, decizia a fost luată după vizualizarea peliculei de către unii oficiali ruși, în cadrul unei avanpremiere private. Încă nu se cunoaște dacă pelicula va rula în această ţară începând cu o altă dată.

Filmul, care se concentrează pe uneltirile și luptele apărute între cei mai apropiați aliaţi ai liderului sovietic imediat după moartea lui, a fost scandalizat oficialii ruși de la Ministerul Culturii care l-au vizionat.

„Este un film abject”, a spus Nadejda Usmanova, care conduce departamentul de informații al Societății Militar-Istorice din Rusia (Russian Military Historical Society). „Este un film prost, plictisitor, și este josnic, respingător și insultător”, a mai comentat aceasta.

Elena Drapeko, director adjunct al comitetului cultural din Duma de Stat şi fostă actriţă, a precizat că a găsit filmul ca fiind „extremist”.

„The Death of Stalin” îi are în distribuţie pe Steve Buscemi, Olga Kurylenko şi Jason Isaacs şi este nominalizat la 2 categorii ale premiilor BAFTA.

0