Filmul expulzării activistului unionist George Simion din Moldova și reacțiile care au trezit această acțiune a autorităților

Filmul expulzării activistului unionist George Simion din Moldova și reacțiile care au trezit această acțiune a autorităților

După reținerea, declararea ca persoană indezirabilă și expulzarea din țară a unionistului George Simion, președinte al platformei Acțiunea 2012, acesta având interdicția de a intra în Moldova timp de cinci ani, mai multe formațiuni politice, în mare parte care se declară unioniste, au condamnat acțiunile autorităților, în timp ce președintele Parlamentului, Andrian Candu, a menționat că nu s-ar grăbi să tragă concluzii privind „comportamentul autorităților” și urmează să se informeze. Totodată, contrar unor imagini postate de activistul român pe rețelele de socializare, Biroul Migrație și Azil declară că în privința lui George Simion nu a fost aplicată forța fizică, iar în momentul predării autorităților române, acesta nu avea leziuni corporale.

Potrivit Biroului Migrație și Azil, George Simion a fost declarat ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova „în baza solicitării autorității cu competențe în domeniul securității naționale”. Astfel, acestuia i-ar fi fost adusă la cunoștință decizia privind declararea drept persoană indezirabilă, iar ulterior persoana a fost îndepărtată sub escortă până la punctul de trecere a frontierei de stat.

Ajuns în România, George Simion a postat pe rețelele de socializare câteva poze potrivit cărora ar fi fost „bătut și interzis pe 5 ani”. Din poze se vede că acesta ar fi fost lovit în tâmplă, i-ar fi fost rupți pantalonii în urma unor presupuse altercații, iar „decizia” în baza căruia a fost expulzat din Moldova, care i-a fost înmânată, avea urme de sânge.

De altă parte, Biroul Migrație și Azil susține că „în privința lui Simion George Nicolae nu a fost aplicată forța fizică și că în momentul predării autorităților române, acesta nu avea leziuni corporale”.

Solicitat să ofere o reacție la acest subiect, președintele Parlamentului, Andrian Candu a spus că în ceea ce ține de respectarea în tocmai a legii urmează a fi efectuate verificări, „eventual și pe platformele pe care le avem noi în comisii”. „Iar ce ține de comportament, nu aș trage concluzia că asta a fost comportamentul autorităților și nu a fost comportamentul însăși a dumnealui. Aici rămâne de investigat și de văzut unde este adevărul”, a mai spus Candu, după ședința săptămânală de marți a Partidului Democrat din Moldova.

Vedeți și: Ultima Oră! Unionistul George Simion, reținut și expulzat din Moldova la doar câteva ore de la ridicarea interdicției

Într-o reacție pe Facebook, Partidul Liberal Democrat din Moldova a condamnat expulzarea lui George Simion de pe teritoriul Republicii Moldova și s-a declarat „revoltat de barbarismul manifestat de angajații Ministerului de Interne la adresa acestuia”. Totodată, formațiunea a constatat că „organele de interne și securitate ale statului s-au transformat în bâtă politică a autorităților și îndeplinesc fără nici o rezervă rolul de inchiziție politică”.

„PLDM califică intervenția Biroului Migrație și Azil împotriva cetățeanului român George Simion, ca pe o acțiune concertată a autorităților împotriva persoanelor care împărtășesc dezideratul unirii cu România, dar mai ales ca pe o dovadă a realizării amenințării președintelui Igor Dodon de a declara indezirabili toți cetățenii români. (…) PLDM atenționează cetățenii Republicii Moldova, deținători ai cetățeniei române, că securitatea acestora este grav afectată de binomul Plahotniuc – Dodon. Aranjamentele politice și nevoia reciprocă de a se salva anihilează orice scrupul, iar intervențiile vor fi tot mai dure”, se arată în declarația PLDM.

Într-o declarație a sa, Partidul Unității Naționale a solicitat BMA să explice în mod public „motivele, care au stat la baza ridicării și expulzării” lui Simion. „Din punctul de vedere al Partidului Unității Naționale, în lipsa unor motive concludente, expulzarea președintelui Platformei Civice „Acțiunea 2012, George Simion, este un abuz”, se mai spune în declarația PUN.

Nu în ultimul rând, vicepreședintele Partidului Liberal Valeriu Munteanu a menționat într-o postare pe pagina sa de Facebook că, prin expulzarea repetată a lui George Simion din Moldova, „Plahotniuc „doboară” doi iepuri dintr-o împușcătură”, iar dacă „lipseau scopurile politice din acest exercițiu”, procedura „ar fi avut loc pașnic la vamă, atunci când cetățeanul român vroia să intre în Republica Moldova”.

Prin urmare, liberalul consideră că prin această expulzare Vlad Plahotniuc urmărește două scopuri: „să arate concetățenilor noștri că pune deja în aplicare noul său program Pro-Moldova și se leapădă de unioniști” și că „vor să nască o nouă forță unionistă de buzunar”, „cu fețe noi, cu lideri tineri, necompromiși, care ar putea valorifica potențialul electoral ce există pe segmentul unionist”. „Evident această idee este promovată și se vrea a fi implementată de guvernare pentru a slăbi sau chiar a compromite capacitatea de coagulare a opoziției autentic pro-europene, anti-Putin, anti-oligarhică și pro-românească, ajutând în mod implicit PD să se înfrupte și să profite de fragmentarea opoziției”.

0