Filat se plânge că Plahotniuc l-a scos pe Juravschi din partid și folosește justiția împotriva sa, dar coalizează cu el

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aseară, în sfârșit, după câteva săptămâni de împărțit, șantaj, intimidări, presiuni, sforării și alte porcării cu care politica moldovenească ne-a obișnuit în ultimii ani, ni s-a spus că avem alianță. Acest lucru l-am aflat chiar din gura lui Filat, care ne-a dat și toate detaliile viitoarei guvernări, specificând chiar că PLDM-ului îi va reveni funcția de premier.

Totuși, nu putem să trecem cu vederea condițiile în care s-a constitut această așa-zisă alianță. Felul în care rudele lui Filat, care s-au înfruptat din miliardele de la BEM, au fost trimise în izolator chiar în toiul negocierilor. Cum Juravschi a fost scos din PLDM chiar în ultima zi de negocieri, când „se puneau punctele în acord”.

Chiar în această ultimă zi l-am auzit pe Filat, cum cu jumătate de gură și pe ocolite a spus că Plahotniuc este cel care l-a scos pe Juravschi din partid. Mai mult decât atât, același Filat, cu care Plahotniuc a șters din nou pe jos în aceste săptămâni, a mai spus că „justiția nu se înfăptuiește eficient în timpul negocierilor politice”. Bine, n-a pronunțat cuvântul „Plahotniuc”, pentru că teama probabil este prea mare de a-l mai pronunța, dar a lăsat de înțeles că Al Capone de Grozești se joacă cum vrea cu el.

De ce, Filate, faci coaliție cu cel care controlează justiția, îți bagă rudele la pușcărie și-ți cumpără deputații?

Ei bine, nu pot sub nicio formă să înțeleg cum poți tu, lider de partid, ca la câteva ore după ce afirmi aceste lucruri să ieși și să spui că faci coaliție cu Plahotniuc? Care este logica aici?

Dacă știi foarte bine că ăsta controlează justiția, o folosește cum vrea împotriva ta (și a poporului, dar asta la sigur nu te deranjează), îți dă de înțeles că oricând te poate băga la pușcărie, îți demonstrează în continuare că poate să-ți cumpere din partid pe oricine-i dorește sufletul? Care băi Filate, e logica?

Pentru că e clar că mai devreme sau mai târziu, atunci când va controla absolut totul în această așa-zisă țară, oricum la pușcărie te va trimite. Acum mai are nevoie de tine, pentru că nu se poate dispensa de puținii deputați care-ți mai sunt loiali, dar e o problemă de timp până și acest lucru se va rezolva.

La fel de clar e că într-o astfel de situație nu este nicio șansă ca justiția să fie reformată, ca miliardul să fie adus înapoi, ca reformele să fie implementate. Pentru că s-a demonstrat foarte clar, din 2009 încoace, pe zi ce a trecut cu Plahotniuc la guvernare, Moldova a devenit tot mai mult captivă în mâinile acestuia.

Filat, în prostia, lăcomia și aroganța sa a devenit însă mult mai captiv decât Moldova, în mâinile lui Plahotniuc. Prin felul în care s-a comportat și în timpul acestor negocieri a demonstrat că nu e nimic altceva decât un pion. Și unul fricos și lipsit total de perspective. Prea mult l-a lăsat Plahotniuc să fure în ultimii ani, pentru a avea acum cu ce-l șantaja.

Așadar, avem AIE 3. Însă la fel ca AIE 2, care a fost mai proastă decât AIE 1, la fel ca Coaliția cu PLR, care a fost mai proastă decât AIE 2, la fel ca AME, care a fost mai proastă decât coaliția cu PLR, Alianța pentru Plahotniuc parafată ieri va menține același ritm, adică va fi tot mai proastă pentru popor și mai bună pentru Al Capone de Grozești.

Și nu trebuie să fii vizionar pentru a afirma asta. Este doar nevoie de a ne aminti de atacuri raider, de Pădurea Domnească, de spălările de bani din sistemul bancar, de furtul miliardelor, de Procuratură, de BNM, de CNA…

Alex Cozer


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...