Fiica judecătorului Ion Muruianu, „vecină cu regina” la Londra, din banii „Laundromatului”

by Genko Genko

Mihaela Muruianu, fiica fostului președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) Ion Muruaianu, a beneficiat de 1,6 milioane lei de la două companii implicate în „Laundromat” – cea mai mare schemă de spălare a banilor din Federația Rusă prin țara noastră. RISE Moldova a urmărit banii și a descoperit că tânăra, fiind studentă la Imperial College London, a închiriat un apartament de lux situat la câțiva pași de Palatul Buckingham, prețul căruia se ridică la 180 de dolari pe zi (aproximativ 2.200 de lei la cursul de atunci).

Totul a început în iulie 2012, când magistratul Valeriu Gâscă de la Judecătoria sect. Rîșcani din Chișinău a emis o ordonanță judecătorească prin care a dispus încasarea sumei de 500 milioane de dolari, din conturile a patru firme din Rusia și a unei companii britanice, în favoarea Westburn Enterprises LTD. Două luni mai târziu, din suma uriașă, o parte din bani ajung în contul Ronida Invest LLP, o companie fantomă din Marea Britanie. Aceasta redirecționează 102.000 de dolari către Liberton Associates LTD, o altă firmă fantomă prinsă în mai multe inginerii financiare și litigii dubioase examinate de judecătorii moldoveni. Ulterior, însă, Liberton a transferat banii reprezentanței londoneze a Knight Frank LLP, una dintre cele mai mari agenții imobiliare din lume.

Din contul celor 102.000 de dolari redirecționați agenției londoneze, Mihaela Muruianu și soțul său au închiriat, în perioada 2012-2013, un apartament. Locuința se află în zona istorică a Londrei, în apropiere de Palatul Buckingham – reședința oficială a monarhilor britanici, la câțiva pași de celebrul Hyde-Park și râul Tamisa.

Un reporter RISE incognito a contactat agenția Knight Frank pretinzând că vrea să închirieze apartamentul în care au locuit Mihaela Muruianu și soțul ei în perioada 2012-2013. Compania a răspuns că aceștia au stat pe Fulham Road, inclusiv au expediat și link-ul la anunțul însoțit de fotografii.

Totodată, apartamentul în care a locuit fiica fostului președinte al CSJ se află la 15 minute de mers până la Imperial College London, unde, în perioada 2012-2013, Mihaela Muruianu a studiat „știință, inovație, antreprenoriat și management”. În prezent, taxa de studii la cursul frecventat de fiica judecătorului Muruianu se ridică la 27.000 lire sterline (peste jumătate de milion de lei).

Citiți mai multe pe RISE.md

CITIȚI ȘI...