Femeile aflate la întreținerea soțului asigurat, vor trebui să semneze o declarație pentru a primi îndemnizația

Femeile aflate la întreținerea soțului asigurat, vor trebui să semneze o declarație pentru a primi îndemnizația

Femeile care se află la întreținerea soțului asigurat și vor solicita indemnizația de maternitate, vor trebui să semneze o declarație pe propria răspundere înainte de a primi plata. Această obligațiune este prevăzută într-o hotărâre de Guvern, care va fi mâine publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova

Prin semnarea acestui document, femeia confirmă că la data acordării concediului de maternitate nu este încadrată în câmpul muncii, nu beneficiază de venit asigurat și nu este persoană asigurată de riscul respectiv.

Hotărârea mai prevede că în cazul în care se va demonstra că informația declarată de beneficiară este falsă, ea va fi obligată să întoarcă banii.

În luna iunie 2017 Executivul a aprobat o hotărâre ce prevede că soția care se află la întreținerea soțului asigurat va beneficia de indemnizație de maternitate.

Hotărârea a fost aprobată după ce la 9 februarie curent Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul 16, alin. 5 al Legii privind indemnizațiile pentru incapacitate de muncă, care prevedea că „soţia se află la întreţinerea soţului asigurat dacă pe parcursul a nouă luni consecutive, premergătoare lunii acordării concediului de maternitate, nu a fost încadrată în cîmpul muncii sau nu realizează venit echivalent cu patru salarii lunare sau dacă și-a pierdut statutul de asigurat”.

Potrivit informației prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului de lege sunt estimate la 182 milioane de lei în 2017, peste 200 mln în 2018 și circa 218 mln de lei în 2019.

0