FBI ar fi avertizat agenția britanică de informații, MI5, că Abedi plănuia un atentat terorist

by Genko Genko

Agenția britanică de informații, MI5, ar fi fost avertizată de omologii americani că Salman Abedi plănuia un atentat terorist pe teritoriul Marii Britanii, cu trei luni înainte de întreprinderea atacului sinucigaș de la Manchester Arena, informează surse citate de The Independent. Agenţii FBI ar fi informat oficialii britanici că tânărul în vârstă de 22 de ani făcea parte dintr-o celulă teroristă a Stat Islamic din Africa de Nord și plănuia un atac terorist în Marea Britanie.

Abedi ar fi fost plasat de SUA pe o listă de teroriști supravegheați, după ce a ajuns în atenția agențiilor serviciilor de informații în urma unei investigații asupra unui grup terorist ce opera în Libia.

„La începutul lui 2017, FBI ar fi anunțat MI5 că Abedi aparținea unei grupări teroriste nord-africane din Manchester, ce căuta o țintă politică în acel stat”, a declarat o sursă a serviciilor de securitate.

„Acest fapt a reieșit din interceptarea convorbirilor sale de către agenți americani federali, ce-l investigau pe Abedi de la jumătatea lui 2016, și din informații descoperite în Libia, unde familia sa avea legături cu grupări teroriste”, a adăugat acesta.

„În urma acestor informații, Abedi și alți membri ai grupării au fost cercetați de MI5. La acel moment se considera că Abedi plănuia asasinarea unei personalități politice”, a mai spus sursa.

MI5 a trebuit să răspundă unor întrebări în privința faptului că Abedi se afla în atenția serviciilor de informații, și cu toate acestea a putut întreprinde atacul sinucigaș.

Oficiali ai agenției britanice de informații au replicat că simultan se ocupă de manevrarea a 500 investigații antiteroriste ce implică 3.000 de subiecți.

CITIȚI ȘI...