Factori de decizie ai unor întreprinderi de construcții din capitală, reținuți pentru „contabilitate dublă”. Prejudiciu – circa 8 mln. lei

Factori de decizie ai unor întreprinderi de construcții din capitală, reținuți pentru „contabilitate dublă”. Prejudiciu – circa 8 mln. lei

Conducătorii unor întreprinderi de construcții din capitală, au fost documentați de forțele de ordine fiind suspectați de evaziune fiscală în proporții deosebit de mare. În urma documentării au fost reținute trei persoane cu vârsta cuprinsă între 31-40 de ani. Din 2015 și până în prezent acestea au cauzat bugetului public național un prejudiciu de circa 8 milioane de lei.

Totodată, ofițerii Direcției Investigare Fraude Economice a Inspectoratului Național de Investigații în conlucrare cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate și Cauze Speciale au stabilit că factorii de decizie ai întreprinderii au inclus date denaturate cu privire la venituri și cheltuieli în declarațiile cu privire la impozitul pe venit din activitatea de întreprinzător pentru perioada anilor 2016-2017, declarațiile cu privire la TVA pentru perioada 2015 până în prezent, alte dări de seamă privind achitarea impozitelor din salariu angajaților întreprinderilor. De asemenea, suspecții ofereau angajaților și salariu în „plic”, astfel, întreprinderile se eschivau de la plata impozitelor.

La 15 mai curent, au fost efectuate mai multe percheziții la domiciliile și oficiile figuranților. Astfel, au fost depistate și ridicate înscrisuri de ciornă, cu privire la salariul angajaților, bani primiți de la cumpărătorii apartamentelor și cheltuielile de facto pentru construcție.

Menționăm, că în urma documentării acestor întreprinderi, activitatea agenților economici nu a fost periclitată.

Dacă se va dovedi vinovăția suspecților, aceștia vor fi pedepsiți cu închisoare de până la 6 ani sau amendă în mărime de la 167.500 la 267.500 de lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

0