Exporturile rusești în UE s-au prăbușit la nivelul cel mai de jos din ultimii 10 ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

La sfârșitul anului 2016, Rusia a părăsit „troica“ principalilor parteneri comerciali ai UE, poziție care a fost deținută mai bine de 10 de ani, scrie Finanz.ru. Potrivit Comisiei Europene și Eurostat, exporturile de produse rusești către țările europene au scăzut cu 12,9% și au atins cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu – 119 miliarde de euro.

Cota Rusiei în totalul importurilor UE a scăzut la 7%, deși în urmă cu doar cinci ani era de 11,5%. Două treimi din livrări reprezinta petrol, gaze, produse petroliere și alte produse din categoria „combustibili minerali“ – volumul acestora s-a ridicat la 78 de miliarde de euro, cu 15,4% mai puțin față de anul precedent, în ciuda faptului că, în ceea ce privește exporturile fizice, acestea au crescut cu 17% la gaze și 6% la petrol, scrie paginaderusia.ro.

Un rol-cheie în prăbușirea exporturilor Rusiei l-au jucat prețurile scăzute pentru materiile prime și combustibili.

Având în vedere competitivitatea scăzută a industriei high-tech din Rusia, livrările de produse din acest segment către UE au continuat să scadă într-un ritm alert. De exemplu, importul în UE de mașini și echipamente de transport din Rusia a scăzut de la 2,36 la 2,30 miliarde de euro, iar ponderea Rusiei pe piața europeană a scăzut la 0,4%.

Livrarile de produse chimice au scăzut cu 19% – de la 5,44 la 4,44 miliarde de euro, ajungând la nivelul minim (2,4%) în ultimii 10 ani.

În general, potrivit datelor Băncii Centrale, exportul de „necombustibili” din Rusia în ultimul an a scăzut cu 10%, iar volumul total este cel mai mic din 2009 încoace.

Directorul programului „Politica economică“ a Carnegie Center din Moscova, Andrei Movcean, susține ca, în 2017, volumele de producție din Rusia vor continua să scadă, și „ar trebui să ne așteptăm în continuare la un declin rapid a calității produselor într-o gamă largă de industrii și la o creștere a ponderii contrafacerilor și falsurilor în zona ingredientelor și a produselor finite”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...