Explicații legate de moartea tinerei mame din Ungheni care a născut gemeni

by redact
Distribuiti mai departe...

 

Medicii de la SCR explică de ce nu au putut-o salva pe Elena, femeia de la Ungheni, care a născut săptămâna trecută gemeni la maternitatea din raion

Doctorii spun că starea de sănătate a Elenei, tânăra de 24 de ani din Ungheni, s-a înrăutățit brusc după ce a născut. Medicii de la Spitalul Raional, unde a avut loc nașterea, au diagnosticat-o cu Sindromul Hellp, o complicație obstetricală, care a provocat declanșarea altor patologii, în opinia acestora, incompatibile cu viața. În stare extrem de gravă, a doua zi seara, pacienta, a fost internată la Spitalul Clinic Republican.

O echipă de specialiști din departamentul de Terapie Intensivă au acționat contra cronometru, dar din nefericire, femeia a murit. Decesul, spune șeful clinicii ATI, Victor Cojocaru putea fi prevenit, dacă gravida era spitalizată până să nască într-o instituție specializată.

Elena a ajuns la Spitalul Raional pe 17 octombrie la ora 13 și 35 de minute, întrucât împlinise termenul de 40 de săptămâni de gestație. Directorul instituției, Andrei Alexeev a povesti pentru Sănătate INFO că femeia ar fi avut picioarele endemate, iar în  timpul examenelor clinice, ar fi început contracțiile.

„Elena a născut pe data de 18 la 1.00 noaptea. În procesul examinării și observației în dinamică s-a declanșat nașterea. Ea a născut natural. S-a făcut consultație și cu clinicile terțiare și s-a luat decizia ca în niciun caz să nu i se facă cezariană. Comisia ministerială a luat deja toate datele, să vedem decizia și rezultatele expertizei”, a precizat directorul.

Andrei Alexeev a mai declarat pentru Sănătate INFO că medicii de la Ungheni ar fi întreprins toate acțiunile care puteau fi făcute la nivelul unui spital raional. Nimic nu ar fi prevestit complicațiile, care au apărut la scurt timp după naștere.

„Nașterea au primit-o doi medici. După ce a născut, a vorbit cu mama ei. Femeia era în stare stabilă. Brusc pe la 2.00 – 2.30 s-a ridicat tensiunea și a fost transferată în secția de reanimare. Pe 18 ea era netransporabilă, iar pe 19, când tensiunea s-a normalizat, am transferat-o. După naștere a apărut o complicație severă, Sindromul Hellp, complicație poliorganică cu hemoragie”, a explicat Andrei Alexeev.

Elena a fost transferată la Spitalul Clinic Republican în seara zilei de 19 octombrie. O echipă formată din mai mulți specialiști a muncit contra cronometru pentru a o salva și chiar a reușit să o scoată din comă de două ori.

„A ajuns în stare gravă, critică cu o mortalitate predictivă de peste 95 la sută. Mulți parametri ai pacientei erau incompatibili cu viața. Pacienta a fost imediat conectată la aparate de monitorizarea a vitalității, fiind întreprinse o serie de măsuri de terapie intensivă. Vreau să spun că am avut un mic succes până a doua zi. Pacienta a ieșit din comă, a început să reacționeze. Rezervele de viață erau epuizate, ceea ce a dus la declanșarea celui de-al doilea val de complicații”, a povestit Victor Cojocaru, șeful clinicii ATI din cadrul Spitalului Clinic Republican „T.Moșneaga”.

Elena a ajuns la Spitalul Clinic Republican în stare critică, speranța ei de viață fiind de doar 5 la sută. Parametrii clinici și paraclinici, a explicat Victor Cojocaru, erau practic incompatibili cu viața.

„Elena suferea de Sindrom de Disfuncţie Multiplă de Organe, Sindrom HELLP sever, Sindrom de CID sever, Insuficienţă respiratorie acută, Insuficienţă cardiovasculară acută, Insuficienţă hepatică fulminantă, Insuficienţă renală acută, suspiciune la detresă lipidică a ficatului la gravide, cu necroză hepatică acută, acidoză metabolică critică. Sindrom inflamator general cu evoluţie spre sepsis (rezultatele analizelor prelevate la internare au confirmat sepsisul obstetrical fulminant), sindrom anemic sever, hemoragii multiple externe şi interne”.

Victor Cojocaru a adăugat că pacienții în asemenea stări grave sunt expuși riscului de a face infecții. 

„Noi am făcut tot posibilul și am scos-o din starea de șoc. Însă pacienții cu așa stări grave sunt expuși infecțiilor. S-a confirmat ulterior că organismul ei a fost afectat de sepsis violent. Decesul a fost inevitabil. Dacă nu ar fi fost adusă aici, decesul ei ar fi survenit în cel mult o oră.”, a ținut să precizeze Victor Cojocaru.

Acum a comisie de specialiști de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale investighează cazul Elenei la toate etapele de intervenție medicală, inclusiv decesul. 


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.