Explicația halucinantă a deputatului Ghilețchi după ce a votat ambele proiecte: De fapt, noi nu agreăm niciunul

by Genko Genko

După ce au votat pentru ambele proiecte de modificare a sistemului electoral, atât pe cel al PD, cât și pe cel al PSRM, deputatul Valeriu Ghilețchi a încercat să dea o explicație a acțiunilor colegilor săi din Grupul parlamentar Popular European format din zece deputați. E greu însă să urmărești o logică în ceea ce a spus deputatul, mai ales că, spune el, „de fapt, trebuie să recunosc că noi nu agreăm nici proiectul propus de Partidul Democrat și nici sistemul mixt propus de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova”.

Cu foița pregătită din timp, Ghilețchi a făcut trimitere la faptul că sondajele arată că cetățenii vor o schimbare, dar, în același timp, „noi nu suntem de acord cu proiectul de lege propus de Partidul Democrat. Pe de altă parte, știm că Partidul Democrat ar putea vota, până la urmă, uninominalul și fără noi sau ar putea vota un sistem mixt fără ca să țină cont de opinia noastră”, a menționat Ghilețchi în pofida faptului că deputații PPE au votat pentru ambele proiecte, iar fără votul lor proiectul Partidului Democrat nu ar fi atins majoritatea parlamentară.

Acesta a mai menționat că grupul PPE și-a propus să devină forța a treia între „două forțe politice mari în Republica Moldova”, PD și PSRM. „În grup am decis unanim că este nevoie de o schimbare. În raport cu Partidul Democrat am încercat să-i convingem să renunțe la sistemul uninominal. Este un sistem mult prea radical pentru Republica Moldova. Noi nu suntem gata pentru asemenea sistem”, a opinat deputatul.

CITIȚI ȘI...