Experți: Republica Moldova are nevoie de modelul DNA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova are nevoie de instrumente clare în lupta anti-corupție, iar unele dintre acestea ar putea fi experiența DNA-ului din România și aducerea unei misiuni EUJUST la Chișinău. Aceasta este concluzia participanților la Conferința Națională Anticorupție, organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene la Chișinău.

Potrivit șefului delegației UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, în Republica Moldova există există anumite grupuri de interese care nu vor schimbări, iar acțiunile lor blochează dezvoltarea țării

„În toate societățile aflate în tranziție, la fel ca și în Republica Moldova, există corupție și aceasta blochează dezvoltarea țării deoarece există anumite grupuri de interese care nu vor schimbări. Totodată, în Republica Moldova nu există un consens național, iar societatea este foarte polarizată. Eu cred că a venit timpul ca societatea civilă să lucreze împreună și să schimbe voința politică în altă direcție”, a declarat oficialul.

La rândul său, Hans Martin SIEG, director executiv al IPRE, a declarat că politicul trebuie să lupte contra corupției, iar rolul societății civile este extrem de important.

„Unul din mesajele cheie în lupta anti-corupție este faptul că societatea civilă trebuie să pună cât mai multă presiune asupra clasei politice. Numai așa vom atinge obiectivele dorite”, a conchis expertul.

În cadrul coferinței, Nistor Călin, Procuror Șef-Adjunct al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, a prezentat experiența bogată a direcției în lupta împotriva corupției, care ar putea fi preluata și implementata în Republica Moldova.

„Datorită eficienței în lupta anticorupție, DNA-ul românesc ajuns să aibă 62% de susținere din partea populației. Această se întâmplă pentru că am început să avem succese, iar esența acestora este să faci investigații de calitate. Dar, pentru a fi bune ele trebuie făcute doar bazând-se pe acumularea probelor incontestabile. De asemenea, consider ca procurorii trebuie să fie curajoși și să aibă o libertate în investigarea cazurilor. După mai mulți ani de activitate pot să vă recomand astăzi un sistem judiciar analogic celui din România”, a declarat Nistor Călin.

Conferința s-a încheiat cu un set de recomandări pentru autoritățile din Republica Moldova în vederea consolidării mijloacelor de luptă cu corupția, adaptate la cele mai bune practici europene.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...