Experți: Hotărârea de Guvern privind formarea circumscripţiilor a fost adoptată cu abateri

Experți: Hotărârea de Guvern privind formarea circumscripţiilor a fost adoptată cu abateri

Hotărârea de Guvern privind formarea circumscripţiilor electorale a fost adoptată fără a fi respectate o serie de cerinţe. Totodată, în activitatea Comisiei pentru constituirea circumscripţiilor uninominale au existat mai multe carenţe. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Piaţa Unirii” de la postul de televiziune Noroc TV.

Directorul de programe Promo-LEX, Pavel Postică, a afirmat că una dintre nemulţumirile faţă de activitatea Comisiei este faptul că nimeni în afară de membrii Comisiei nu a avut acces la materiale. Potrivit lui, chiar dacă au fost făcute mai multe propuneri de către reprezentanţii societăţii civile, niciuna dintre ele nu a fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţelor comisiei şi nu a fost discutată.

„Au fost făcute abateri de la planul iniţial de activitate, nu ştiu din care considerente, procesele verbale ale şedinţelor nu au fost publicate decât trei dintre ele care au apărut în ziua apelului semnat de 11 organizaţii non-guvernamentale. Toate acestea permit să zicem că a fost o lipsă de transparenţă în activitatea acestei Comisii”, a declarat Pavel Postică.

Delegatul Consiliului Naţional pentru Participare în cadrul Comisiei pentru constituirea circumscripţiilor uninominale, Sergiu Ostaf, a menţionat că în ceea ce priveşte adoptarea hotărârii privind circumscripţiile electorale de către Guvern, nu s-au respectat unele cerinţe, de exemplu, trebuia publicat proiectul hotărârii cu cel puţin trei zile înainte de adoptare. Sergiu Ostaf susţine că în activitatea Comisiei pentru formarea circumscripţiilor au existat unele carenţe, transmite IPN.

„Aceasta este prima experienţă. Eu n-am văzut în experienţa oricărui alt membru al Comisiei capacitatea de a înţelege exact care trebuie să fie procesul”, a menţionat Sergiu Ostaf. Deputatul PL Roman Boţan consideră că pentru diasporă trebuiau să fie alocate şase circumscripţii electorale şi nu trei.

Potrivit lui, decizia Comisiei pentru constituirea circumscripţiilor nu a fost discutată înainte de a fi adoptată hotărârea de Guvern, ceea ce este înseamnă încă o lovitură dură la adresa democraţiei. „Aceste modificări la Codul electoral, inclusiv ciopârţirea teritoriului Republicii Moldova în circumscripţii uninominale după bunul plac al unor decidenţi politici, este vorba de PSRM-PDM, constituie un avantaj pentru anumite formaţiuni politice”, a precizat parlamentarul.

0