Expert român despre alegerile parlamentare din toamnă: Să nu ne speriem când vom vedea afișe cu imaginea României fasciste care a cotropit Moldova în 1941

Expert român despre alegerile parlamentare din toamnă: Să nu ne speriem când vom vedea afișe cu imaginea României fasciste care a cotropit Moldova în 1941

Alegerile parlamentare din toamnă din Moldova vor fi cruciale, consideră jurnalistul și analistul de politică externă român Sebastian Rusu, într-un interviu acordat pentru Europunkt.ro. Acesta consideră că, printre altele, forțele pro-ruse „vor exploata electoral tema unionismului în campanie” și face câteva predicții.

„Declarațiile de unire constituie elementul central în baza cărora politicienii partidelor pro-ruse din Republica Moldova își vor construi campania electorală pentru electoratul acestora țintă și aici mă refer la cetățenii moldoveni de origine rusă, cât și la cei cu nostalgia gloriosului trecut sovietic în suflet. Să nu ne speriem când vom vedea afișe cu imaginea României fasciste care a cotropit Republica Moldova în 1941 sau cu te miri ce marote de factură nkvd-istă la adresa Bucureștiului. PSRM și PCRM vor exploata electoral tema unionismului în campanie și totodată vor trebui să facă față și formațiunii politice a lui Renato Usatîi pe segmentul electoral cu opțiuni pro-ruse”, explică jurnalistul Sebastian Rusu, în interviul pentru Europunkt.ro.

Expertul mai arată că, referitor la alegerile parlamentare din toamnă, de la Chişinău, „este greu de dat un pronostic”. Consideră, însă, obligatoriu ca „forțele pro-europene și cele pro-unioniste trebuie să se coalizeze pentru a putea obține un scor bun în alegeri”. Ar fi o „catastrofă geopolitică” scenariul în care „forțele pro-ruse să câștige în toamnă guvernarea”, mai adaugă acesta.

0