Expert: PD şi Vlad Plahotniuc continuă controlul primăriei Chișinău. Vor dezvolta acest control prin a elimina persoane care nu le sunt afiliate sau a le racola pe cele care sunt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp ce partidele politice se acuză reciproc de eşecul referendumului de demitere a primarului general liberalul Dorin Chirtoacă, comentatori din ambele tabere, vorbesc despre un beneficiu nesperat pe care l-ar fi obţinut Partidului Democrat de guvernământ în urma acestui exerciţiu. Şi asta pentru că primarul Dorin Chirtoacă, deşi a supravieţuit plebiscitului, rămâne în continuare suspendat din funcţie, iar între timp primăria este condusă de o administraţie vremelnică despre care se crede că ar fi apropiată democraţilor. Această opinie o împărățește şi comentatorul Valeriu Paşa, cel care alături de alţi activişti a încercat, dar fără succes, anul trecut, să iniţieze un referendum pentru revocarea primarului general.

„PD şi Vlad Plahotniuc continuă controlul primăriei. Vor dezvolta acest control prin a elimina persoane care nu le sunt afiliate sau a le racola pe cele care sunt. Vor introduce oameni noi pentru ca să acapareze toată resursa administrativă a primăriei şi acest lucru rămâne valabil până la alegerile locale din anul 2019. Cu excepţia primăriei Bălţi, Vlad Plahotniuc a încheiat procesul de acaparare a administraţiilor publice locale din această ţară”, spune Pașa, într-o intervenție pentru Europa Liberă.

Prezenţa redusă la vot care a cauzat eşecul plebiscitului are mai multe explicaţii, crede Valeriu Paşa, de la tendinţa generală de dezamăgire a cetăţenilor în procesele democratice şi până la eşecul socialiştilor de a-şi mobiliza electoratul. Boicotul anunţat de mai multe partide de dreapta nu a fost decisiv crede Valeriu Paşa.

„S-a stat acasă împotriva socialiştilor şi mai puţin în susţinerea partidelor de dreapta. Concluziile sunt că ceea ce se vede la nivel de întreaga ţară, acea tendință de scădere a popularităţii PSRM şi a lui Igor Dodon, sunt mai pronunţate în Chişinău. Această coabitare cu Vlad Plahotniuc i-a costat foarte mult pe socialişti şi pe Igor Dodon. În cazul lui Igor Dodon, sunt absolut sigur că miza lui nici nu a fost să treacă acest referendum. Igor Dodon planifica să nu treacă acest referendum şi să aibă un instrument de atac împotriva partidelor de dreapta care au boicotat acest referendum, în special la PAS mă refer. Nu trebuie să facem nişte concluzii tranşante. Sunt nişte tendinţe, dar asta deloc nu înseamnă că socialiştii nu au un raiting ridicat şi cu atât mai puţin asta nu reflectă un raiting atât de mare a partidelor de opoziţie pro-europene. Faptul că socialiştii au scăzut nu înseamnă deloc faptul că dreapta a crescut”, mai spune Valeriu Pașa.

Potrivit rezultatelor finale preliminare, prezentate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală municipală Chișinău (CECE), numărul total de participanți la scrutin a fost de 107.577 de alegători. Dintre aceștia, 93.720 de alegători au votat „pentru” revocarea din funcție a actualului primar suspendat, Dorin Chirtoacă (87,12%), în timp ce 13.857 alegători s-au arătat „contra” rămânerii acestuia în funcție (12,88%).

Numeric alegătorii din Botanica s-au prezentat în număr de 29.885 de alegători, urmați de cei din sectorul Râșcani al capitalei – 24.126, Buiucani – 15.689, Ciocana – 14.902, Centru – 12.845, cei mai puțini alegători prezentându-se în suburbii – 10.130 de alegători.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...