Expert: Neutralitatea Republicii Moldovei este de faţadă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Neutralitatea Republicii Moldova este de faţadă, din moment ce există trupe ruseşti, de ocupaţie, în Transnistria, iar Rusia le menţine acolo ca să se asigure că Moldova nu are şanse reale să adere la NATO, crede Şerban Filip Cioculescu, cercetător român şi expert în studii de securitate şi apărare.

„În realitate, neutralitatea Moldovei e oricum de faţadă, din moment ce există trupe ruse, de ocupaţie, în Transnistria. Iar Rusia le menţine acolo şi ca să se asigure că Moldova nu are şanse reale să adere la NATO, să abandoneze neutralitatea…un cerc vicios”, a spus Şerban Filip Cioculescu, într-un interviu pentru adevarul.ro.

Cioculescu a explicat că prin vizita la Chişinău a generalului american Adrian Bradshaw s-a transmis un semnal clar de susţinere din partea Washington-ului pentru Republica Moldova. Astfel, Moldova se transformă într-un element regional solid de garantare a păcii prin stăvilirea efectelor conflictului din Ucraina.

„Generalul Adrian Bradshaw a transmis un semnal clar de susţinere din partea Washington-ului pentru Republica Moldova, spre a o transforma într-un element regional solid de garantare a păcii prin stăvilirea efectelor conflictului din Ucraina”, a spus cercetătorul român.

Expertul a subliniat că nu se ştie cum poate escalada un conflict regional în viitor, în contextul în care ar exista o contra-pondere la NATO, respectiv o alianţă între Rusia şi China. Din acest motiv, o relaţie defensivă între Republica Moldova, Ucraina, România şi Polonia, cu eventualul sprijin al Turciei, ar constitui un dispozitiv extrem de util pentru Chişinău.

„În Republica Moldova, partidele antioccidentale (PCRM, PSRM etc.) au creat o propagandă anti-NATO, pe alocuri mai puternică decât cea anti-UE, sugerând că aderarea la NATO ar fi periculoasă pentru republică, pentru că ar antagoniza inutil Rusia, iar Moldova ar greşi renunţând la neutralitatea ei constituţională”, a declarat expertul.

În acest sens, acesta recomandă desfășurarea unor consultări cu reprezentanţi ai instituţiilor UE, spre a crea premisele unei facilitări a integrării Moldovei în UE pe termen mediu sau lung.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...