Expert: Dodon poate fi tras la răspundere penală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Igor Dodon trebuia suspendat din funcție, ba chiar tras la răspundere penală pentru încălcarea Constituției”. O spun unii experți în drept constituțional. Aceștia sunt convinși că președintele a încălcat Legea Supremă atunci când a respins repetat candidatura de ministru al Apărării. Alții, deși confirmă că este vorba de o încălcare, susțin că Guvernul a sesizat Curtea Constituțională pentru a nu agrava situația.

În ianuarie 2017, Curtea Constituțională (CC) a stabilit expres, la solicitarea liberalilor, că președintele poate respinge o singură dată candidatura propusă de premier la funcția de ministru.

„El este obligat să respecte hotărârea CC. El are un șir întreg de încălcări ale legislației în vigoare, ceea ce seamănă deja cu ipeachment-ul, adică tragerea la răspundere penală a președintelui, așa cum prevede articolul din Constituție. Dar asta depinde de voința deputaților”, susține expertul Alexandru Arseni, citat de TV8.

Cât despre decizia Guvernului de a sesiza Curtea Constituțională pentru a decide ce e de făcut mai departe, Alexandru Arseni spune că aceasta ridică semne de întrebare, în condițiile în care există deja hotărârea din ianuarie 2017.

„După practica judiciară, jurisprudența constituțională, pe unul și același subiect de două ori la Curte nu se adresează pentru interpretare, pentru că este deja o interpretare care este obligatorie. Mai mult, această hotărâre a intrat în vigoare și are efect pentru viitor. Adică nu sunt temeiuri pentru a mai pune la îndoială puterea, forța juridică a acestei interpretări”, explică expertul.

Alți experți în drept constituțional spun că Guvernul, prin sesizarea adresată Curții, încearcă să evite agravarea situației.

„Dacă parlamentarii ar fi dorit, ei ar putea să inițieze procedura de suspendare. Se poate, dar nu trebuie de agravat situația. Guvernul se așteaptă la o analiză mai profundă a acestei probleme, cu răspunsuri mai concrete la sesizare”, afirmă expertul Nicolae Osmochescu, potrivit tv8.

Despre ce se întâmplă în cazul în care șeful statului refuză repetat propunerea premierului, o spunea chiar Igor Dodon în luna ianuarie, atunci când amenința că va respinge și a doua oară candidatura lui Valeriu Munteanu pentru funcția de ministru al Apărării.

„Guvernul, majoritatea parlamentară, au două soluții. Una – să înghită, să tacă și să propună ceva care trece. Sau a doua, să ia 67 de mandate în Parlament, pe care ei le au și cu care încearcă să ne arate din deget Candu, să ia decizia de suspendare a mandatului de președinte și în termen de nu mai mult de 30 de zile de la suspendare să aibă loc referendum”, a declarat președintele Dodon.

De data aceasta, președintele pare hotărât să meargă până-n pânzele albe. Anterior, însă, Dodon se acoperea cu același text al Constituției, încercând să justifice promovarea în funcție a unor judecători contestați de societatea civilă, chipurile contrar voinței sale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...