Experimente biologice secrete efectuate sub controlul Pentagonului pe teritoriul Ucrainei, scoase la iveală de hackeri

by Genko Genko

CyberBerkut, un grup de hackeri din Ucraina, a realizat o investigație în urma căreia a descoperit că o rețea de laboratoare biologice realizează o serie de experimente secrete în Ucraina, sub controlul Statelor Unite ale Americii, scrie Itar Tass.

„CyberBerkut continuă să urmărească activitățile serviciilor speciale și organizațiilor non-guvernamentale din Statele Unite pe teritoriul Ucrainei. Recent, apariția unor focare de boli rare în țara noastră a fost intens dezbătută pe web. Mulți ucraineni cred că aceste boli au fost cauzate de experimente secrete cu microorganisme patogene, ținute în laboratoare biologice americane existente în mai multe orașe din țară. În total, 15 astfel de facilități, finanțate de SUA, au fost construite în țara noastră din 2009, cu presupusul scop de a reduce amenințările biologice”, se arată pe site-ul CyberBerkut.

Cu toate acestea, potrivit raportului, numărul și amploarea amenințărilor biologice s-au multiplicat după construirea acestor facilități.

„Focarele de boli rare care au șocat Ucraina în ultimii ani ar fi putut fi cauzate de scăpări ale acestor laboratoare. Însă, un astfel de scenariu este puțin probabil, deoarece specialiștii americani sunt recunoscuți pentru profesionalismul lor. Deci, cel mai probabil, astfel de focare au fost provocate intenționat și au reprezentat teste ale modificărilor aduse agenților microbiologici, în vederea îmbunătățirii acțiunii acestora”, dezvăluie cei de la CyberBerkut.

Potrivit CyberBerkut, hackerii organizației au putut să dezvăluie cine coordonează de fapt aceste laboratoare biologice.

„Oficial, aceste laboratoare se află sub direcția Ministerului Sănătății din Ucraina. Însă, aceasta este o simplă formalitate, ținând cont de faptul că de pe data de 1 august 2016, această agenție este condusă de Ulyana Suprun, care are dublă cetățenie, americană și ucraineană. În realitate, experimente biologice secrete sunt efectuate sub controlul Pentagonului pe teritoriul Ucrainei”, susține sursa citată.

Potrivit Colegiului Medicilor din Ucraina, rata infecțiilor cu HIV/AIDS, tuberculoză, hepatita B și C și alte boli sociale periculoase rămâne în Ucraina printre cele mai ridicate din Europa și din lume.

În ultimii ani, țara a fost lovită de mai multe focare de pojar. Anul trecut, locuitorii orașului Izmail din sud-estul Ucrainei au fost loviți de o infecție intestinală necunoscută. De asemenea, au fost înregistrate și focare de gripă porcină, botulism, leptospiroză și alte infecții.

CITIȚI ȘI...