Elvețienii nu-și doresc cel mai mare salariu minim din lume

by Genko Genko

Locuitorii din Elveția nu doresc să aibă cel mai mare salariu minim din lume, în valoare de aproape 3.300 de euro pe lună. Aceștia au votat astăzi, în cadrul unui referendum, iar rezultatul scrutinului, potrivit sondajelor prezentate imediat după închiderea urnelor, arată că elvețienii nu vor să împovăreze economia țării.

Ultimele sondaje arată că elveţienii au respins iniţiativa sindicatelor care cer instituirea unui salariu minim unic în Elveţia de 22 de franci elveţieni pe oră, aproximativ 4.000 de franci elveţieni brut (3.300 de euro) pentru 42 de ore pe săptămână.

Această iniţiativă privind majorarea salariului minim pe economie a fost combătută de dreapta, mediile agricole, Parlament şi Guvern. Ei văd în ea un pericol pentru locurile de muncă şi subliniază că există deja salarii minime în multe branşe profesionale.

Majoritatea populaţiei se teme că un astfel de salariu minim, care ar fi cel mai ridicat din lume, nu va face decât să crească şomajul, un fenomen aproape inexistent în Elveţia, rata era de 3,2 la sută în aprilie.

În cadrul aceluiaşi scrutin, elveţienii au fost consultaţi cu privire la o propunere a executivului de a cumpăra 22 de avioane de luptă de la Suedia. În acest caz, nu s-a anunţat încă rezultatul votului. În Elveţia, pentru ca o iniţiativă să fie transpusă în lege, trebuie să obţină aprobarea majorităţii populaţiei, dar şi a cantoanelor.

CITIȚI ȘI...