Există sau nu risc de inundații? Autoritățile se încurcă în declarații

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În timp ce unii funcționari menționează că după topirea cantității enorme de zăpadă care a căzut peste Moldova, există pericol iminent de inundații, primarul capitalei nu pare să fie atât de îngrijorat. În cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV, Dorin Chirtoacă a spus că nu există riscuri dar situația este monitorizată și în caz de nevoie se va acționa.

Autoritățile pare să se fi împărțit în două tabere după stihia care s-a abătut asupra Moldovei. Unii dau alarma și spun că unele localități ar putea fi inundate. Situația cea mai dificilă pare a fi la râul Bâc, lacul Grătiești și lacul Sărata-Mereșeni din Hâncești.

„Au fost date indicații angajaților Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale să monitorizeze starea lacurilor, mă refer mai ales la răul Ghidighici și Bâc, care conform raportului Ministerului Ecologiei, are pur și simpli dopuri din mase vegetale, inclusiv crengi, copaci răsturnați și acest lucru poate provoca o inundație care ar afecta orașul. Avem o problemă la lacul Grătiești unde apa trece peste baraj dar nu este pericol de surpare. Mai avem o problemă la lacul Sărata-Mereșeni din Hâncești care, la fel, este sub supravegherea poliției. Toate aceste lucruri sunt prevăzute, se întreprind toate măsurile”, a declarat viceministrul de Interne Dorin Purice.

Și ministrul mediului, Valeriu Munteanu, menționează că ramurile groase căzute în lacuri creează probleme serioase.

„Avem mari probleme pentru că sunt copaci căzuți peste canalele de scurgere. Este o problemă mare. O să vă dau doar câteva exemple. Colegii de la „Apele Moldovei” au intervenit pe râul Bâc unde erau 10-15 arbori care efectiv au blocat cursul râului. Mâine va curge și mai multă apă. Astfel, în fiecare localitate există o râpă, un rîu. Dacă canalele de scurgere vor fi blocate de astfel de stăvilare, există riscuri de inundație. Mai ales că temperaturile cresc, zăpada se va topi iar milioane de tone de apă vor ajunge în părțile joase ale localităților”, a spus Munteanu.

Una dintre zonele cu risc sporit de inundații este tocmai municipiul Chișinău, spune ministrul Mediului. Primarul capitalei, însă, nu pare să fie atât de îngrijorat.

„Au fost formate echipe pentru monitorizare. Deocamdată riscuri nu sunt dar totul este monitorizat și în cazul în care vor fi situații vom acționa în funcție de fiecare caz în parte”, a menționat Dorin Chirtoacă.

Menționăm că, potrivit specialiștilor, ieri în Republica Moldova a nins cât pentru o lună.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...