Executor judecătoresc, reținut pentru abuz și depășirea atribuțiilor de serviciu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Procuratura Anticorupție anunță despre reținerea, în seara zilei de ieri, a unui executor judecătoresc, acesta fiind bănuit de abuz de serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu, ambele infracțiuni soldate cu urmări grave. Temei pentru inițierea respectivei cauze penale a servit plângerea depusă de o persoană, care reclama acțiunile abuzive ale respectivului executor judecătoresc.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală procurorii au stabilit că, la finele anului 2016, printr-o hotărâre de judecată, în virtutea funcției pe care aceasta o deținea, petiționara a fost obligată să-i răspundă unei persoane la o cerere prealabilă și să-i achite un prejudiciu moral de 300 lei.

În continuare, executorul judecătoresc care a fost autorizat de a efectua executarea silită a documentelor executorii, folosind intenționat situația de serviciu, după ce a inclus taxele în borderoul de calcul al cheltuielilor, și-a mai indicat, în mod ilegal, un onorariu majorat cu peste 6.000 de lei.

Nefiind de acord cu calculele executorului judecătoresc, femeia s-a adresat în instanță, contestând acțiunile abuzive ale acestuia. Între timp, executorul judecătoresc emite o nouă încheiere prin care obligă repetat femeia să execute documentul executoriu, chiar dacă fusese anunțat despre contestație.

În plus, folosind intenționat situația de serviciu și urmărind scopul determinării debitorului să achite taxele stabilite pentru executare silită, executorul judecătoresc dispune reținerea mijlocul de transport ce-i aparține femeii.

De asemenea, în procesul de executare a hotărârii judecătorești, atribuindu-și competența unei instanțe de contencios administrativ, executorul judecătoresc a obligat petiționară să reformuleze răspunsul întocmit în conformitate cu hotărârea menționată supra. Astfel, urmare a acțiunilor tendențios abuzive ale executorului judecătoresc, pentru a evita și alte măsuri care i-ar pereclita viața cotidiană, debitorul a fost determinată să achite totuși suma de 1.611 lei ceea ce constituie taxele de executare silită, iar prin acțiunile abuzive ale executorului judecătoresc, acesteia i-a fost cauzat un prejudiciu în valoare totală de peste 63.000 lei.

Pentru aceste infracțiuni, legislația prevede închisoare de la 6 la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...