Evoluția relațiilor moldo-ruse și identificarea unor soluții pentru subiectele sensibile de pe agenda bilaterală, discutate de Pavel Filip cu Grigorii Karasin

Evoluția relațiilor moldo-ruse și identificarea unor soluții pentru subiectele sensibile de pe agenda bilaterală, discutate de Pavel Filip cu Grigorii Karasin

Republica Moldova își dorește relații bune cu Federația Rusă, dar acestea trebuie dezvoltate pragmatic în baza respectului reciproc dintre ambele state. Aceasta i-a declarat premierul Pavel Filip viceministrului rus Afacerilor Externe, Grigorii Karasin, aflat în vizită de lucru în Republica Moldova. În cadrul întrevederii, cei doi au discutat pe marginea evoluției relațiilor moldo-ruse și necesitatea identificării soluțiilor pentru subiectele sensibile de pe agenda bilaterală.

Interlocutorii au subliniat importanța platformelor de dialog existente, precum consultările dintre Ministerele de Externe și Comisia interguvernamentală de cooperare comercial-economică, pentru impulsionarea cooperării bilaterale.

În particular, șeful Cabinetului de miniștri a reiterat importanța depășirii problemelor ce țin de cazurile de abuz față de oficialii moldoveni și investigarea fraudei de spălare a banilor prin sistemul bancar al Republicii Moldova.

Un alt subiect abordat în cadrul discuției a fost cel cu privire la reglementarea problemei transnistrene, fiind menționată importanța protocoalelor semnate pe parcursul anului trecut, care contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor de pe cele două maluri ale Nistrului.

Șeful Executivului a ținut să reitereze poziția Republicii Moldova privind necesitatea finalizării procesului de retragere a trupelor ruse și munițiilor de pe teritoriul țării noastre în conformitate cu angajamentele internaționale. Un progres în acest sens ar putea facilita procesul identificării soluției pentru problema transnistreană.

0