Evaziuni fiscale de proporții în baruri și cafenele: Cum continuă să fie încălcată legea anti-tutun în Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Evaziuni fiscale de proporții se fac la nivel național în baruri și cafenele, deoarece se înregistrează o pondere înaltă a neoferirii bonurilor fiscale, în special în localurile care încalcă legea anti-tutun. Această concluzie a fost realizată în cadrul unui studiu repetat privind controlul tutunului și aplicarea mașinilor de casă.

Monitorizarea a fost realizată de Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate și a vizat barurile, cafenelele, restaurantele, instituțiile de învățământ și cele medicale din municipiul Chișinău, Bălți și orașul Cahul.

În cadrul studiului au fost monitorizate peste 300 de localuri de alimentație publică, 72 de instituții medicale și 70 de instituții de învățământ. Acestea au fost verificate în orele de maximă activitate.

Cea mai gravă încălcare descoperită este că 39% dintre localurile monitorizate nu ofereau bonul fiscal și 40% nu aveau anunțul prin care se informa că trebuie cerut bonul fiscal și afișarea numărului de telefon al Agenției pentru Protecția Consumatorului.

„Aceste localuri achită amenzile și continuă să încalce legea, pentru că produc evaziuni fiscale de proporții prin banii necontabilizați din care achită aceste amenzi”, specifică expertul Centrului PAS, Ghenadie Țurcanu.

Totodată, experții PAS au observat că erau chelneri, care nici nu știau cum să elibereze un bon de casă sau ofereau bonuri cu numerele 1, 2 ceea ce înseamnă deși localul era plin, angajații ofereau abia primele bonuri.

Citește și: HARTA fumătorilor din întreaga lume: Unde se situează Republica Moldova

O altă concluzie a studiului este că 60% din localurile în care se fuma era permisă doar utilizarea narghilelei, ceea ce înseamnă că proprietarii acelor instituțiile interpretau legea incorect, deoarece aceasta interzice atât țigările, cât și narghileau.

„Sunt câteva localuri care încalcă legea cronic, sunt un izvor care promovează încălcarea legii, nu se asigură protecția consumatorilor și creează o concurență neloială”, mai menționează Ghenadie Țurcanu în cadrul prezentării.

În ceea ce privește școlile și spitalele monitorizate nu au fost observate cazuri de permisiune a fumatului, nici prezența scrumierelor. 72% din spitale aveau pe teritoriu semnul interzicerii fumatului și 63% din instituțiile de învățământ aveau acest semn. Doar într-un singur caz au fost depistate locuri special amenajate pentru fumat.

Amintim că în Republica Moldova prevederile legii anti-tutun au intrat în vigoare la 31 mai 2016. Conform acestora, persoanele care vor fuma în locurile publice deschise și închise vor fi sancționate cu o amendă de la 1.000 până la 3.000 de lei.

În același timp, proprietarii de localuri și alte persoane juridice riscă să fie amendați cu până la 10.000 de lei dacă vor admite fumatul la ei în local.

Potrivit unui studiu realizat de Biroul Național de Statistică, ponderea fumătorilor în totalul populației Republicii Moldova este de circa 15%, cu o pondere mai mare în orașe decât în sate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...