Europass: Guvernul cu vorba susţine concurenţa, în fapte creează monopoluri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Concurența liberă este unul dintre pilonii de temelie indispensabili în orice economie de piață, iar capacitatea limitată și incompetența clasei politice din Republica Moldova în ce privește respectarea acestui principiu, protejat inclusiv prin articolul 9 din Constituție, este unul din motivele pentru care țara a ajuns cea mai săracă din Europa.

Acum și autoritățile recunosc într-un document oficial că „economia este influenţată de existenţa reglementărilor nejustificate în unele sectoare economice şi a barierelor anticoncurenţiale, care au un impact negativ asupra activității economice”.

Acum și autoritățile recunosc, într-un document oficial, că „economia este influenţată de existenţa reglementărilor nejustificate în unele sectoare economice şi a barierelor anticoncurenţiale, care au un impact negativ asupra activității economice”.

Este vorba despre Programul național în domeniul concurenței și ajutorului de stat pentru anii 2017-2020, aprobat în luna mai de către Guvern și remis către Parlament spre examinare și adoptare. Prin intenția de a adopta acest document guvernarea își asumă o serie de obiective și acțiuni ambițioase, deși pe parcursul ultimului an, într-o serie de cazuri, a mers exact în sens opus, conform unei analize Europass.

Peste 20 de ani ratați în domeniul concurenței

În Program se constată că evaluarea reglementărilor și a barierelor anticoncurențiale permite stabilirea în ce măsură are loc impulsionarea sau stagnarea dezvoltării mediului concurenţial în sectoarele economice, unde tehnologia şi conjunctura permit existenţa concurenţei.

În acest sens, OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică care include cele mai dezvoltate țări) a realizat un Sistem de indicatori de evaluare a reglementării pieţei produselor – RPP. Analiza dinamicii indicatorului RPP la nivel internațional a reliefat faptul că, valoarea medie a acestuia pentru țările OCDE s-a micșorat de la 2,2 puncte în anul 1998 la 1,3 în 2008 (scara fiind de la 6 puncte – economie fără concurenţă, supra reglementată şi pînă la 0 puncte – economie expusă concurenţei libere).

Țările care au avut politici de liberalizare a pieţelor în anul 1998, au reușit să obțină o creștere mai rapidă a PIB-ului pe cap de locuitor în decada ulterioară. Estimarea OCDE la nivel internaţional a indicatorului dat indică faptul că, în condiții comparabile, o reducere a indicatorului respectiv cu 0,5 puncte generează o rată anuală medie de creștere de 0,3% a PIB-ului pe cap de locuitor.

Evaluarea indicatorului RPP pentru Republica Moldova, în anul 2016, a stabilit că mărimea acestuia este de 2,48 puncte, ceea ce denotă că nivelul de deschidere către concurență a sectoarelor economice din Moldova este mai redus decât cel atestat în statele OCDE în 1998.

De altfel, problemele economiei moldovenești în materie de concurență liberă sunt accentuate și în clasamentul „Index of Economic Freedom – 2016”, realizat de către centrul de cercetare american „Heritage Foundation” unde Republica Moldova ocupă poziția 110, fiind plasată în grupul țărilor cu economii „preponderent nelibere”.

Autoritățile limitează concurența

Pentru a îmbunătăți concurența din economia națională, Programul Guvernului punctează asupra aspectelor indicatorului RPP care au un efect semnificativ direct sau indirect asupra dezvoltării concurenței:

Politicile de liberalizare a pieței, care sînt împărțite în 2 sub-secțiuni:
a) bariere de intrare pentru întreprinderi pe piețele din interiorul sau din afara țării;
b) politicile sectoarelor reglementate.
Dimensiunea sectorului public raportată la economia națională;
Regulile de achiziții publice;
Controlul și reglementarea prețului la diferite produse, servicii și lucrări.
Poziționarea atât de slabă a țării noastre la capitolul concurență este explicată în Program inclusiv prin faptul că “în Republica Moldova există numeroase sectoare economice, în care autoritățile administrației publice centrale și locale, autoritățile cu funcții de reglementare și control de pe diferite piețe au introdus reguli care reglementează, în totalitate sau parțial, cererea și oferta, prețurile, calitatea, cantitatea și alte elemente care ar putea avea o influență asupra concurenței”.

De asemenea, ”cadrul legal-normativ şi de reglementare existent restricționează, în unele piețe, numărul de concurenți, cărora li se permite să desfășoare o afacere, prin acordarea de drepturi exclusive pentru unele întreprinderi”

Pornind de la aceste realități autoritățile și-au propus un obiectiv specific extrem de ambițios și anume Deschiderea sectoarelor economice către concurență și reducerea reglementărilor pieţei produselor de la 2,48 în prezent, la 1,55 către anul 2020.

Mai mult pe Europass


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...