Europarlamentar: Din coaliţia pro-europeană de la Chişinău a rămas un oligarh care cooperează cu o slugă a lui Putin

Europarlamentar: Din coaliţia pro-europeană de la Chişinău a rămas un oligarh care cooperează cu o slugă a lui Putin

În cadrul unei dezbateri din PE au fost aduse critici dure la adresa autorităţilor de la Chişinău, „fals pro-europene”, solicitându-se încetarea asistenţei macrofinanciare.

Astfel, deputatul European Siegfried Mureşan a susţinut în cadrul dezbaterii că autorităţile de la Chişinău vor trebui să respecte şi să implementeze avizul Comisiei de la Veneţia privind reforma sistemului electoral, dacă nu, Uniunea Europeană nu va putea vira niciun eurocent din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro.

„Uniunea Europeană doreşte să ajute cetăţenii Republicii Moldova. Pentru asta, am alocat 746 de milioane de euro fonduri europene, bani din bugetul Uniunii Europene pentru cei 7 ani, 2014 – 2020. În plus, suntem pregătiţi să acordăm anul acesta încă 100 de milioane de euro Republicii Moldova, dar nu putem face asta decât cu îndeplinirea unor condiţionalităţi extrem de clare: combaterea corupţiei, combaterea spălării banilor, întărirea justiţiei şi buna funcţionare a statului de drept”, a adăugat europarlamentarul.

În opinia lui Siegfried Mureşan, oficialii europeni ar trebui să se asigure că Republica Moldova se reformează, se modernizează, că statul corespunde aşteptărilor cetăţenilor, deoarece 65% dintre moldoveni consideră că ţara lor se îndreaptă într-o direcţie greşită, de asemenea, rapoarte ale Curţii de Conturi a UE spun că fondurile europene alocate R. Moldova pot fi folosite mai bine.

Din coaliţia pro-europeană de la Chişinău a rămas un oligarh care cooperează cu o slugă a lui Putin”. Având în vedere realitatea de la faţa locului: libertatea presei fiind călcată în picioare, iar „statul de drept e o vorbă goală”, el susţine că nu se poate trimite bani pentru a fi „tocaţi de aceste elite cleptocratice”, a comentat și europarlamentarul din România Cristian Dan Preda, citat de The Epoch Times România.

Vicepreşedintele Grupului PPE, Marian Jean Marinescu, a comentat că neacordarea ajutorului financiar ar încuraja vocile pro-ruse. „Ajutorul trebuie acordat, dar întărită monitorizarea reformelor şi folosirii banilor.”

În replică, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu în cadrul conferinţei de presă din 17 mai i-a învinuit pe Maia Sandu şi Andrei Năstase pentru criticile aduse guvernării şi pentru faptul că ar fi încercat să influenţeze PPE, care să influenţeze UE ca să înceteze finanţarea sau cooperarea cu Republica Moldova. „Maia Sandu şi Andrei Năstase şi-ar fi dorit ca ieri, Parlamentul European să aprobe şi o rezoluţie împotriva Republicii Moldova, împotriva schimbării sistemului electoral, vroiau să lase Repubica Moldova fără finanţare. Noi ne dorim schimbarea sistemului electoral şi nu există nicio înţelegere între Dodon şi Plahotniuc, între Candu şi alţii”.

0