Este cinic să faci afaceri la nivel înalt cu cetățenia Republicii Moldova

Este cinic să faci afaceri la nivel înalt cu cetățenia Republicii Moldova

La câteva zile după ce am scris articolul despre depopularea Republicii Moldova, aflu de fapt cine și cu ce scop își dorește o Moldovă fără cetățenii ei. Sunt ei, cei care au decis să acorde cetățenie Republicii Moldova celor care chipurile vor să facă investiții aici. Altfel spus, îi alungăm pe băștinași (adică pe moldovenii/români) ca să facem loc străinilor cu bani. Guvernul PD a estimat că cetățenia Republicii Moldova costă de la 100,000 la 250,000 de euro. Nici mai mult, nici mai puțin.

Ca să primească cetățenia, valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100 mii de euro, iar valoarea minimă a investiției, în cel puțin unul din domeniile de dezvoltare strategică a Republicii Moldova, constituie echivalentul a 250 mii de euro.

Este cinic să faci afaceri cu cetățenia acestui teritoriu, în condițiile în care nu întreprinzi nicio acțiune pentru ca moldovenii care se află peste hotare și care demult au plătit această sumă în bugetul de stat să revină acasă.
Dimpotrivă, faci tot posiblul ca ei să plece, cât mai mulți și cât mai tineri. Asta este grija față de cetățean, față de țară?!

Și apoi, cine a dat împuterniciri acestui Guvern să facă afaceri cu patrimoniul statului? I-a întrebat cineva pe cetățeni dacă sunt de acord să se facă afaceri cu cetățenia acestui teritoriu? Și în anii 90 s-au dat cetățenii în stânga și în dreapta: și cui a meritat și cui nu, iar astăzi avem ce avem – un stat cu oameni fără identitate.

Ca un element de curiozitate, Dubaiul, unul dintre state din Emiratele Arabe Unite, nu oferă cetățenii străinilor, indiferent câți ani ai trăit pe teritoriul acestui stat. Dacă se întâmplă ca un localnic să se căsătorească cu o străină, dupa 5 ani soția și copii rezultați în urma mariajului vor avea cetățenie. Nu la fel se întâmplă, însă, dacă o femeie localnică se căsătorește cu un străin – nici acesta și nici copii nu vor avea dreptul la cetățenie. Ok, nu suntem la nivelul Dubaiului, dar nici în poziția să acceptăm ca unii să ne vândă țara.

Ce s-a putea întâmpla mai departe? Odată ce devii cetățean al Republicii Moldova, poți să cumperi orice bunuri vrei, dar cel mai important poți să cumperi pământuri. În prezent, legea interzice vânzarea pământurilor pentru cetățenii străini. Iar pământul Moldovei este, probabil, comoara cea mai de preț care ne-a rămas. Actuala guvernare vrea să facă praf și din ceea ce a mai rămas aici.

Iată cum obiectivul de depopulare a Moldovei este deja pus în aplicare.

Elena Robu

0