Erdogan vrea să pedepsească adulterul și se luptă cu demonul alcoolului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, își continuă drumul spre conservatorismul religios, înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor în urma cărora vrea să obțină un nou mandat în fruntea țării.

Liderul de la Ankara a afirmat marţi că Turcia ar trebui să ia din nou în considerare incriminarea adulterului, revenind astfel la ideea prezentată în 2004 în cadrul unei ample campanii de modificare a codului penal turc, dar care s-a lovit la acea vreme de opoziţia turcilor laici şi de cea a Uniunii Europene, notează sudouest.fr.

„După părerea mea, ar fi foarte oportun să discutăm din nou despre problema adulterului, având în vedere că societatea noastră şi-a schimbat poziţia în raport cu valorile morale”, le-a spus Erdogan jurnaliştilor după ce a susţinut un discurs în Parlament.

„Este o chestiune veche, cu ample implicaţii. Ar trebui dezbătută. Am luat o decizie în 2004 pentru a ne conforma exigenţelor Uniunii Europene, dar a fost o eroare din partea noastră”, a afirmat Erdogan, înfuriat de faptul că procesul de aderare la blocul comunitar a fost îngheţat în urma măsurilor dure luate de autorităţile de la Ankara ca urmare a tentativei de lovitură militară de stat din luna iulie a anului 2016.

Redeschiderea acestui subiect vine să evidenţieze o dată în plus cât de puternice sunt divergenţele de opinie dintre Turcia şi Uniunea Europeană, înaintea summitului din martie.

Erdogan, care a început să-şi pregătească terenul pentru a obţine un nou mandat prezidenţial în urma alegerilor din toamna anul viitor, a vorbit în mod frecvent în ultima perioadă despre dorinţa sa de a creşte „o generaţie pioasă” în Turcia, o ţară care a dezincriminat adulterul în cazul femeilor abia la sfârşitul anilor ’90, la mult timp după ce fusese dezincriminat în cazul bărbaţilor.

Potrivit mai multor analişti politici, Recep Tayyip Erdogan, care pozează în eliberatorul a milioane de turci pioşi ale căror drepturi au fost neglijate de către elita seculară, îşi continuă astfel virajul spre conservatorismul religios.

Anul trecut, aminteşte Reuters, Guvernul de la Ankara a anunţat că din noua programă şcolară va fi scoasă teoria evoluţionistă a lui Darwin, o decizie ce a alimentat temerile opoziţiei conform cărora Erdogan ar încerca să submineze fundaţiile seculare ale republicii.

Taxe şi restricţii pentru amatorii de alcool

Autorităţile turce nu i-au iertat nici pe cei care consumă alcool, chiar şi ocazional. Sub conducerea lui Erdogan, care a afirmat că „oricine bea alcool este alcoolic”, preţurile băuturilor au crescut atât de mult, încât unii turci au ajuns să-şi facă bere acasă, notează Politico.eu.

Din 2003, când Erdogan a ajuns la putere, şi până în luna ianuarie a acestui an, preţul berii a crescut cu 618%, iar cel al băuturii tradiţionale raki – cu 725%, potrivit datelor furnizate de Institutul turc de statistică TUIK. Spre comparaţie, notează Politico, preţul sucului de fructe a crescut cu numai 121%.

Chiar dacă peste 80% din turci spun că nu beau alcool, pentru cei care îl consumă acesta a devenit un produs de lux, ca urmare a taxelor introduse de autorităţi.

Partidul lui Erdogan (AKP, la guvernare) a introdus şi restricţii în ceea ce priveşte vânzările de alcool. Din 2013, magazinele nu mai au voie să vândă băuturi după ora 22.00, iar alcoolul nu mai poate fi comercializat la o distanţă mai mică de 100 de metri de o moschee.

În timp ce guvernul insistă că astfel de măsuri sunt menite să protejeze sănătatea publică şi să-i împiedice pe minori să bea, mulţi turci laici spun că reglementările sunt concepute pentru a le restricţiona modul de viaţă.

În contextul în care o sticlă de 70 cl de raki costă circa 21 de euro dacă este cumpărată de la magazin şi aproximativ 28 de euro dacă este comandată la restaurant, vânzările au început să scadă. A crescut în schimb vânzarea de astfel de produse contrafăcute, uneori cu consecinţe letale. În ultima perioadă, au fost raportate mai multe cazuri de persoane care au murit intoxicate cu metanol.

Din această cauză, mulţi au ajuns să-şi facă băutură acasă, mai ales că nu este nici greu şi nici scump să-şi procure cele necesare. Bunăoară, un kit pentru fabricarea berii costă în jur de 43 de euro, iar preţul unei beri produse în casă reprezintă numai un sfert din cel al berii din magazin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...