Erdogan avertizează America: „Sunteți de partea noastră, sau a teroriștilor?”

by Genko Genko

Într-un comunicat de miercuri, Turcia a avertizat SUA că, dacă vor continua înarmarea kurzilor care luptă împotriva Statului Islamic în Siria, își va revizui atitudinea față de relația diplomatică dintre cele două state. De asemenea, a lansat mustrări subtile cum că SUA ar face front comun cu teroriștii.

Avertismentul a survenit cu o săptămână înainte de vizita președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, la Washington, cu ocazia primei întâlniri a acestuia cu omologul său american.

Suplimentarea cu armament a fost aprobată de către Donald Trump, în vederea sprijinului unei campanii de eliberare a orașului sirian Raqqa din mâinile ISIS.

Turcia consideră luptătorii kurzi o extensie a PKK, grupare scoasă în afara legii și considerată teroristă atât de Turcia, cât și de SUA și Europa.

„Vrem să credem că aliații noștri sunt de partea noastră, nu de cea a ateroriștilor”, a declarat președintele Erdogan în cadrul unei conferințe de presă de la Ankara, asigurând că va expune pe larg poziția Turciei la discuțiile cu președintele Donald Trump de săptămâna viitoare și la summit-ul NATO care va avea loc la sfârșitul lui mai, informează Reuters.

Ulterior intervenției lui Erdogan, prim-ministrul turc, Binali Yildirim, a afirmat că, dacă SUA va trece cu vederea acest subiect sensibil prioritar pentru Turcia, „acest lucru va avea consecințe nefaste și va genera un rezultat negativ care va afecta și Statele Unite”.

CITIȚI ȘI...