Economia Rusiei, mai putredă ca niciodată; corupția distruge țara

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Politica lui Putin față de Ucraina îi face pe mulți ruși să-și aducă aminte, cu nostalgie, de perioada puternicei URSS. Ei însă nu observă că există și o altă paralelă care se poate face cu fosta Uniune Sovietică: problemele economice serioase ale țării.

Emisiunile informative ale televiziunii publice din Rusia prezintă țara ca pe o mare forță internațională, atât în plan economic, cât și politic. O mare parte dintre locuitorii Rusiei îl admiră pe Putin. Acțiunile sale legate de Ucraina îi fac să își aducă aminte de puternica URSS, care, atât de multă vreme, a reușit să țină în șah Occidentul și, mai ales, SUA, se arată într-o analiză Deutsche Welle.

Rusii par că nu văd că există și o altă comparație care se poate face cu fosta URSS: dincolo de fațada puterii militare și sentimentul naționalist exacerbat stau problemele economice serioase. Rusia se află în recesiune, după cum a anunțat FMI la începutul lui mai, două săptămâni mai târziu prognoza fiind confirmată și de ministrul rus al Economiei, Alexei Uliukaev.

Moscova încă mai speră să scape doar cu o scurtă stagnare a economiei sau, în cel mai rău caz, să se confrunte cu așa-numita „stagflație” o stare a economiei caracterizată de o creștere mică a economiei, coroborată cu creșterea inflației și a șomajului. După cum a anunțat Uliukaev, creșterea prețurilor va fi mai vizibilă în iunie, iar inflația va sări de 7,6 procente. Prognoza Băncii Centrale Rusiei este de 5 la sută.

Rusia a irosit șansele sale de a genera creștere economică: mâna ieftină de lucru, prețuri crescute ale materiilor prime și lejeritatea creditarii consumului, spune cunoscutul economist rus Sergei Guriev. Conform lui, Rusia trebuie să mizeze pe investițiile străine. Acest plan ar reuși numai dacă Rusia ar respecta în totalitate drepturile proprietarilor. „Organele care răspund de această parte sunt denaturate de corupția politicului și a puterii judecătorești”, spune Guriev.

Corupția distruge întreaga țară, sună diagnosticul economistului, care este fost consilier guvernamental și fost rector al universității particulare moscovite „New Economic School”. Din cauza atitudinii sale critice față de clasa politică conducatoare, Guriev a fost nevoit să emigreze în Franța. El locuiește acolo de anul trecut.

Experții sunt de părere că, atunci când prețurile petrolului vor crește, va crește și economia Rusiei. De trei ani încoace prețul barilului de petrol se menține la cote destul de scăzute, cu tendința de scădere ușoară, ceea ce se răsfrânge negativ asupra PIB-ului Rusiei. Din această cauză Rusia are nevoie de un tip de diversificare a economiei care este posibil doar cu ajutorul investițiilor din exterior.

În mijlocul euforiei anexarii Crimeii și a noului conflict cu Occidentul, teme precum modernizarea statului, privatizare și climat investițional rămân destul de departe de guvernul rus.

Din moment ce știu că Kremlinul nu va face reformele necesare, capitalurile rusești și occidentale continuă să iasă din țară.

Statistica Băncii Centrale a Rusiei arată că, în 2013, au ieșit din Rusia 59,7 miliarde dolari, iar în primul trimestru al acestui an au ieșit 50,6 miliarde dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...