Economia mondială se află în plină expansiune, însă capitalismul este în retragere

by Genko Genko

În economia mondială, optimismul abundă. Comerţul global a început să accelereze după cinci ani de mers chinuit, potrivit Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Preţurile metalelor industriale sunt la cotele maxime ale ultimilor ani. În miezul Europei, Bundesbank asigură că economia germană continuă să crească puternic mulţumită exporturilor industriale.

În UE doar Finlanda a surprins prin scăderea economiei în trimestrul II. Finlanda, una dintre cele mai dezvoltate ţări ale lumii, încă nu şi-a revenit din şocul prăbuşirii Nokia, iar sancţiunile economice impuse vecinului Rusia i-au acutizat durerea.

„Datele privind activitatea arată o imagine a creşterii în lumea industrializată pe care am mai văzut-o de două ori în ultimele două decenii: în timpul boomului tech de la sfârşitul anilor 1990 şi la mijlocul anilor 2000“, apreciază Michael Gapen, economist la Barclays, scrie Ziarul Financiar.

„Numărul de economii industrializate care au avut creştere negativă în oricare trimestru scade constant din 2012.” Gapen notează că doar două economii industrializate au scăzut în primele trei luni ale anului şi că niciuna nu este în prezent în recesiune, scrie Bloomberg. De aceea, spune el, extinderea economii globale a atins maximul de sincronizare.

În Europa, economia germană, motorul de creştere al regiunii, a avansat cu 2,9% în ritm anualizat în primul trimestru şi cu 2,5% în cel de-al doilea. Banca centrală de acolo notează că „revenirea economică puternică va continua în al treilea trimestru, cu producţia industrială jucând un rol important datorită extinderii substanţiale a exporturilor“.

Dacă economia mondială este în expansiune, globalizarea capi­talului este în retragere. Eco­nomiile dezvoltate trimit în străinătate semnificativ mai puţin capital sub forma investiţiilor directe străine în comparaţie cu vremurile de dinainte de criză.

CITIȚI ȘI...