Deputat român: Prin votul uninominal, Plahotniuc vrea să-și salveze „cadavrul politic” PD

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În aceste momente atenția decidenților și politicienilor din România ar trebui să se concentreze asupra evoluțiilor politice din Republica Moldova, unde Partidul Democrat (PD) a depus în Parlament un proiect de modificare a codului electoral, care ar putea înlocui actualul sistem de reprezentare proporțională cu unul uninominal. Părerea îi aparține deputatului român Matei Adrian Dobrovie.

Deputatul califică inițiativa PD drept colac de salvare pentru formațiunea care a devenit un „cadavru politic”.

„Proiectul de lege prevede formarea a 101 circumscripţii uninominale. Inițiativa este menită să salveze PD, care este un ”cadavru politic” (2% în sondaje) și să îi asigure un loc în parlament liderului acestuia Vlad Plahotniuc (detestat de 98% dintre respondenții sondajelor)”, comentează Dodrovie.

În opinia acestuia, într-un stat afectat de corupție sistemică, cum este Republica Moldova, votul uninominal nu ar face altceva decât să consolideze un regim autoritar și să perpetueze modelul „statului capturat” introdus prin șantaj, cumpărare de voturi, folosirea resurselor administrative pentru a influențarea rezultatului votului.

Totodată, acesta spune că acest proiect de lege ridică și semne de întrebare cu privire la modul în care vor fi reprezentanți cetățenii moldoveni din diaspora și Transnistria.

„Inițiativa prevede că în diaspora, circumscripțiile vor fi stabilite în funcție de numărul alegătorilor înregistrați în prealabil. În Transnistria nu vor fi organizate alegeri până când autorităţile de la Chișinău nu vor controla regiunea. La ultimele alegeri prezidențiale, diaspora din Occident a votat masiv pentru candidatul pro-european Maia Sandu (care nu a fost susținută de PD și oligarhul şef)”, mai spune deputtul român.

În context, Dobrovie spune că România trebuie să susțină integrarea europeană a Republicii Moldova prin girarea unui regim care respectă drepturi fundamentale, precum cel de a participa la scrutinele electorale și de a fi reprezentat în parlament.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...