După scandalul ouălor contaminate, statele UE ar putea desemna funcționari responsabili de siguranța alimentară

După scandalul ouălor contaminate, statele UE ar putea desemna funcționari responsabili de siguranța alimentară

Statele Uniunii Europene au decis, marți, să ia în considerare desemnarea unor funcționari responsabili cu siguranța alimentară și să îmbunătățească schimbul de informații după ce blocul comunitar a fost afectat în această vară de scandalul contaminării ouălor cu substanța toxică denumită fipronil, transmite DPA.

Belgia a fost prima țară care, în 20 iulie, a notificat oficial Sistemul rapid de alertă pentru alimente și furaje (RASFF) al UE de prezența ouălor contaminate cu substanța toxică denumită fipronil.

Comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, a convocat pentru 26 septembrie o întâlnire cu miniștrii și organismele naționale pentru a discuta efectele acestui scandal. Pe plan global, ouăle contaminate au fost distribuite în peste 40 de țări, inclusiv în 26 dintre cele 28 de state membre UE.

Oficialii europeni au cerut îmbunătățirea comunicării și a coordonării la nivelul UE, în timpul incidentelor legate de siguranța alimentară sau a furajelor. De asemenea, fiecare țară membră a UE va lua în considerare înființarea unui post de funcționar responsabil cu siguranța alimentară, pentru a se asigura că schimburile de informații sunt rapide și eficiente.

„Prezervarea sănătății publice și a siguranței alimentare este o responsabilitate colectivă. Furnizarea de alimente se confruntă cu dificultăți și de aceea trebuie să menținem un sistem de detectare a fraudelor alimentare eficient și puternic, să comunicăm și să cooperăm la toate nivelurile”, a afirmat comisarul european pentru sănătate și siguranță alimentară, Vytenis Andriukaitis, citat de Agerpres.

Retailerii din câteva state europene au retras din supermarketuri milioane de ouă, ca măsură de precauție față de o posibilă contaminare cu pesticide a ouălor provenite din Belgia și din Olanda, al doilea mare exportator de păsări, după SUA.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că această substanță este moderat toxică și ingerarea ei în cantități însemnate pe termen lung poate provoca vătămarea organelor interne.

La originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda, care au recurs la Chickfriend, o societate specializată în eradicarea paraziților. Societatea ar fi utilizat un produs pe bază de plante, Dega 16, contaminat cu substanța activă din mai multe insecticide, fipronil, produs și de firma germană BASF. Această moleculă, utilizată în mod obișnuit la produsele veterinare împotriva puricilor, acarienilor și căpușelor, este interzisă în tratarea animalelor destinate consumului, precum păsările.

Analizele publicate arată că ferma olandeză Chickfriends a folosit această substanță pe care a achiziționat-o de la societatea belgiană Poultry-Vision. Potrivit presei, aceasta din urmă ar fi cumpărat cantități mari de fipronil din România.

0