După Brexit, bugetul Uniunii Europene va scădea cu 12%-15%. „Nimic nu va mai fi la fel”

by Genko Genko

Marea Britanie contribuie cu circa 12%-15% la bugetul Uniunii Europene, bani care nu vor mai fi disponibili după ieșirea acestei țări din blocul comunitar, astfel că România trebuie să utilizeze la maximum fondurile de care dispune până în 2020, a declarat, marți, comisarul european pentru Politica Regională, Corina Creţu, în cadrul unei conferințe organizate de grupul Intact Media și Camera de Comerț și Industrie a României.

„Vreau să fiu foarte sinceră și să vă spun că niciodată în istoria Uniunii Europene politica noastră nu a fost atât de atacată. Statele membre au devenit mult mai egoiste, sunt diviziuni între statele net contributoare și statele beneficiare. Am dialoguri cu statele net contributoare, cu Franța, cu Germania, pe de altă parte cu grupul de la Vișegrad, și este foarte important să avem o înțelegere comună, să avem șansa de a folosi fondurile europene”, a spus oficialul european.

Ea a susținut că bugetul UE va scădea cu 12%-15% după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar. „Îmi este foarte clar însă că nimic nu va mai fi la fel, sunt foarte multe provocări. În primul rând, bugetul pe ansamblu va fi automat scăzut cu, după părerea mea, între 12% și 15%, aceasta este contribuția anuală a Marii Britanii. Avem apoi aceste provocări legate de migrație, de securitate internă și externă, această idee a unei armate a Uniunii Europene”, a continuat Creţu.

În opinia sa, în acest context, România ar trebui să folosească la maximum fondurile pe care le are la dispoziție până în 2020. „Singura noastră șansă este să maximizăm acești bani pe care îi avem până în 2020 și, pe baza a ceea ce facem în prezent, ne putem bate pentru ceea ce va fi după 2020. Această finanțare de 23 de miliarde de euro până în 2020 este o sumă care reprezintă o oportunitate pentru dezvoltarea României, întrucât reprezintă peste 70% din investițiile publice realizate în România”, a arătat Creţu, informează Agerpres.

CITIȚI ȘI...