După 4 luni de proteste, profesorilor li s-ar putea majora salariul cu doar 5%: „Asta este o batjocură”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De circa 4 luni de zile, Federația Sindicală a Educației şi Ştiinţei cere egalarea salariului pentru cadrele auxiliare cu mărimea minimului de existență și majorarea salariului pentru profesori cu 50%. Cu toate acestea, Guvernul le promite din toamnă circa 10% pentru personalul non didactic și doar 5% pentru profesori.

„Din prima zi de proteste Guvernul s-a arătat a fi deschis să intre cu noi în discuții și chiar după acea pichetare am fost invitați la Guvern și s-au început negocierile, care merg foarte anevoios. Abia ieri la ultima ședință, Guvernul a spus că este gata să majoreze salariul profesorilor cu 5%, deși noi ceream 50%. Asta este o batjocură”, susține prim-vicepreședintele Sindicatului, Ion Bulat, în cadrul unei conferințe de presă.

Federația Sindicală a Educației şi Ştiinţei propune instituțiilor de învățământ să stabilească o zi de grevă și în fiecare instituție să se organizeze un miting, să se dea declarații și să susțină aceste revendicări salariale atât de necesare sistemului de învățământ din țară.

Citește și: (LIVE) Profesorii protestează în fața Parlamentului: „Vrem salarii decente”

„Două instituții din Hâncești nu au primit două luni salariu, pentru că nu au avut contabil. Deseori directorii de grădinițe trebuie să facă mâncare pentru copii. În instituții deja nu mai este personalul necesar, iar noi suntem acuzați că am fi influențați politic. Care politică, când noi nu avem cu ce trăi”, menționează reprezentanta Sindicatelor din Hâncești.

De asemenea, și una dintre educatoare se arată nemulțumită de situația în care sunt nevoite să activeze cadrele didactice. „O doamnă cu 3 copii, cu un soț bolnav și cu o mamă pe capul ei, trebuie să trăiască cu 1.000 de lei. Cum să întrețină acești copii? Este regretabil faptul că lucrăm cinstit, dar suntem nevoiți să ducem o viață de boschetar și să nu avem strictul necesar pentru copiii noștri”, se revoltă Corina Palancea.

Citește și: Corina Fusu la protestul profesorilor: „Realitățile actuale nu ne oferă spațiu de manevră”

Amintim că Federația Sindicală a Educației şi Ştiinţei, care întruneşte circa 115 mii membri de sindicat, a cerut Guvernului, în luna octombrie 2016, egalarea salariului pentru categoria I de salarizare a RTU cu mărimea minimului de existenţă și majorarea salariului de funcţie al personalului didactic şi ştiinţifico-didactic cu 50%, începând cu 1 ianuarie 2017.

De asemenea, aceștia cu cerut majorarea indemnizaţiilor unice acordate tinerilor specialişti din ramură, la plasarea în câmpul muncii, stabilindu-le în mărime de 50 mii lei (studii medii speciale) şi, respectiv, 70 mii lei (studii superioare), dar și areducerea normei didactice pentru tinerii specialişti, în primii 3 ani de activitate, la 75% pentru un salariu de funcţie și recalcularea anuală, necondiţionată, a cuantumului pensiilor pentru pensionarii încadraţi în câmpul muncii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...