Dumitru Marian: Noua lege a cinematografiei înseamnă normalitate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul a adoptat o nouă lege a cinematografiei, care ar trebui să dezvolte acest domeniu și să schimbe complet peisajul producţiei şi distribuţiei de film din Republica Moldova.

Unul dintre oamenii care au lucrat asupra proiectului este regizorul și producătorul Dumitru Marian, care ne-a spus că această lege înseamnă „normalitate” după mai bine de 20 de ani în care domeniul a fost reglementat după reguli sovietice.

„Legea înseamnă, în primul rând, un prim pas spre abordarea cinematografiei ca și business, nu ca un domeniu capabil doar să înghită fonduri. Se prevede finanțarea de 50% a proiectelor, nu 100% cum era până acum, astfel ca un producător va primi doar o parte din bani de la buget, restul va trebui sa investească el. Prin asta se asigură interesul producătorului pentru un produs de calitate”, a declarat producătorul pentru Independent.md.

Dumitru Marian mai spune că noul proiect va dezvolta cinematografia autohtonă și că ideile bune vor putea fi încurajate prin finanțări.

„O chestie revoluționară, logică și eficientă este și finanțarea Dezvoltării de proiecte, asta însemnând că omul/autorul poate avea o idee genială, dar scrie scenariul în timpul liber, două ceasuri pe zi, așa cum șl duce capul. Dezvoltarea de proiect presupune o suma de bani (5 – 10.000 de euro) ca omul sa poată sta acasă și să se ocupe de scris sau să angajeze un Script doctor, de genul unor specialiști din Europa care fac consultantă scenariștilor. Astfel ca la final, atunci când aplică pentru finanțarea producției, omul are un scenariu perfect. Asta înseamnă finanțare pe etape și asigurarea calității”, a subliniat Marian.

Totodată, noua lege prevede instituirea Centrului Național al Cinematografiei, un for care practic va reglementa tot domeniul

„Centrului Național al Cinematografiei va fi instituția centrală în domeniu. Prin această instituție se vor putea asimila fonduri, organiza proiecte, finanța festivaluri, invita experți, controla distribuția, etc”, explică Dumitru Marian.

„La modul practic, încercăm să introducem cinematografia moldovenească în rangul industriilor (așa cum este în toată lumea), însemnând sute de angajați, profesioniști care fac doar cinematografie. Asta mai înseamnă taxe plătite, înseamnă comunitate puternică, înseamnă standuri ale Moldovei la festivaluri, înseamnă filme de calitate (subtitrat în limba română), înseamnă normalitate”, asigură regizorul.

Amintim că noua lege a cinematografiei a fost adoptată joi de către Parlament. După adoptarea legii și aprobarea de către Guvern a mecanismului de distribuire și demonstrare a filmelor, precum și a normelor de traducere, ar urma ca în toate sălile de cinematograf din țară să avem filme în original, cu subtitrare în limba română.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...