Dumitru Diacov, de râsul internauţilor: Găgăuzii au sărbătorit separatismul, el i-a felicitat cu autonomia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Dacă găgăuzii au celebrat proclamarea „Republicii Găgăuzia”, la 19 august, președintele Igor Dodon sfidând Constituția, odată ce a participat la acest eveniment, iată că preşedintele de onoare al Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, îi felicită pe găgăuzi cu alt eveniment decât cu cel celebrat.

Mai exact, Diacov i-a felicitat pe găgăuzi cu adoptarea în parlamentul Republicii Moldova a legii privind statutul juridic special al autonomiei Găgăuze, care nu are nicio legătură cu evenimentul celebrat de Dodon şi găgăuzi la 19 august curent.

„Felicitări tuturor găgăuzilor cu ocazia obținerii în 1994 a posibilității de a-și normaliza viața. Sunt singurul deputat care a votat atunci pentru adoptarea acestei legi. Mai mult, am fost responsabil pentru promovarea legii în exterior. Consider că atunci atât în Comrat, cât și în Chișinău s-a acționat foarte înțelept și responsabil. De aceea mă surprinde mormăiala unora din Comrat și acțiunile de patriotism fals în Chișinău în legătura cu competențele autorităților Găgăuziei. În opinia mea, acest lucru este periculos atât pentru unii, cât și pentru alții. Și cu siguranță nu contribuie la întărirea stabilității, așa cum își fac grijă unii”, a scris politicianul în mesajul care nu are nicio tangenţă cu evenimentul din 19 august.

Este de menționat că 19 august nu este ziua oficială a oraşului Comrat. Găgăuzii sărbătoresc în această zi proclamarea „Republicii Găgăuze”, care şi-a anunţat independenţa la 19 august 1990, la congresul deputaţilor de toate nivelurile din sudul Republicii Moldova.

Citeşte şi: Igor Dodon sfidează Constituția și va sărbători proclamarea „Republicii Găgăuzia”: Ce artiști ruși va aduce președintele la Comrat

Autoritățile de la Chișinău au declarat atunci hotărârea neconstituțională și astfel a început un șir de tensiuni separatiste care au fost aplanate abia în 1994, când Parlamentul Moldovei a recunoscut autonomia teritorială a găgăuzilor şi a adoptat Legea cu privire la statutul juridic special al Găgăuziei.

Din acel moment formaţiunea separatistă şi-a încetat existenţa, însă găgăuzii marchează crearea Găgăuziei anume la 19 august, dar nu pe 23 decembrie, când a fost adoptată Legea privind statutul Autonomiei Găgăuze.

Conform legii privind statutul juridic special al Găgăuziei din 23 decembrie 1994, autonomia a primit o serie de competențe în aproape toate domeniile.

Cu toate acestea, numeroasele neconcordanțe în legislația țării și a autonomiei nu puteau fi evitate, din cauza lor, în relațiile dintre Chișinău și Comrat de multe ori apăreau crize.

Pentru armonizarea legislației țării și a autonomiei, de la începutul anului 2016 funcționează un grup de lucru comun al Parlamentului Republicii Moldova și al Adunării Populare a Găgăuziei, care deja a prezentat în parlament mai multe inițiative legislative.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...