Dumitru Ciubașenco: „Nu intenționez să particip la protestul din 26 august”. Cum își argumentează poziția

Dumitru Ciubașenco: „Nu intenționez să particip la protestul din 26 august”. Cum își argumentează poziția

Vicepreședintele „Partidului Nostru”, candidatul formațiunii la funcția de președinte al țării în alegerile din 2016, fostul jurnalist Dumitru Ciubașenco a luat decizia definitivă de a nu participa la protestul organizat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Platforma „Demnitate și Adevăr”, cu susținerea Partidului Liberal Democrat din Moldova, la data de 26 august. Asta după ce ieri, politicianul scria pe rețelele de socializare că „deocamdată nu intenționează să participe la acțiunea de protest” pentru că „nu vede niciun sens”. Totuși, spune el, deocamdată aceasta este doar o poziție personală și nicidecum a formațiunii pe care o reprezintă.

În argumentarea deciziei sale, Dumitru Ciubașenco vine cu mai multe puncte, cum ar fi, spre exemplu, faptul că acest protest nu mai poate obține vreun sens pentru el. „Liderii PAS-DA nu sunt în stare să explice ce vor și cum intenționează să obțină asta”, a punctat vicepreședintele PN.

„Doi. Acest protest deja nu-și mai poate schimba caracterul politic îngust și geopolitic. Mai mult ca atât, acesta și mai mult ia tenta unei acțiuni unioniste, de continuare la Chișinău a soluționării conflictului român intern între grupările PSD și PNL. Regimul lui Plahotniuc apare în rolul continuării primei grupări, iar opoziția de dreapta – a celei de-a doua. Ce are Moldova cu asta, nu se știe”, a mai scris Ciubașenco.

Un alt argument este că, în opinia vicepreședintelui „Partidului Nostru”, PAS și PPDA s-au transformat într-o extremă de dreapta, tot așa cum PSRM pe stânga, care refuză să colaboreze cu alte formațiuni politice, considerându-le „toxice” și „antinaționale”. „Ei și-ar fi dorit ca susținătorii altor formațiuni, așa ca „Partidul Nostru” să le asigure mulțimea la miting, dar să nu le încurce să-și înainteze ideile care nu sunt admisibile pentru alte partide. În condițiile în care în jurul PAS-DA se unesc personalități extrem de odioase, unioniști și xenofobi, participarea la unele proteste comune cu ei riscă să se transforme pentru alte partide în pierderi irecuperabile de imagine”, a opinat liderul PN.

Nu în ultimul rând, politicianul susține că „liderii PAS-DA se comportă inadecvat”, continuând să solicite participarea altora la protestele lor, dar „fără a renunța la propriul naționalism și extremism geopolitic”. „Mai întâi le propun reprezentanților altor partide să se întâlnească pentru a discuta situația, iar ulterior nu vin la aceste întâlniri. Nu sunt serioși. Nu sunt în stare să unească societatea moldovenească în lupta cu regimul lui Plahotniuc. Le urez succes în lupta și în continuare cu acest regim. Și, fie Maia cu voi!”, a conchis Dumitru Ciubașenco în postarea sa de pe Facebook.

Totuși, politicianul a punctat că „Partidul Nostru” nu are deocamdată o poziție oficială în privința acestei acțiuni, iar eu am scris doar despre propria neparticipare la aceasta”.

0