„Plahotniuc a uzurpat puterea de stat”: Duma de Stat pregătește o declarație despre inadmisibilitatea „discriminării” presei rusești în Republica Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Duma de Stat a Federației Ruse a prezentat un proiect de Declarație a deputaților privind inadmisibilitatea „discriminării” mass-media rusești în Republica Moldova, după ce președintele interimar, Andrian Candu, a aprobat legea anti-propagandă acum câteva zile.

Despre Declarația în cauză se menționează în baza de proiecte de lege depuse la Duma de Stat, conform Ria Novosti.

„Duma de stat a Adunării Federative a Federaţiei Ruse califică aceste acţiuni din partea „coordonatorului” coaliţiei de guvernare, Vladimir Plahotniuc (liderul PDM), cel care a uzurpat puterea de stat, ca fiind o încălcare gravă a dreptului internaţional în domeniul accesului liber la informaţie şi limitează drepturile unei părţi importante a cetăţenilor Republicii Moldova. Calificăm acest gest ca un nou pas antirusesc”, se spune în textul declaţiei, potrivit Ria Novosti.

Agentia de știri nu explica cum anume va răspunde Rusia la adoptarea în Republica Moldova a legii care interzice propaganda rusească.

Amintim că, la 12 ianuarie curent Legea pentru modificarea şi completarea Codului Audiovizualului, promulgată, pe data de 10 ianuarie 2018, de președintele interimar al Republicii Moldova, Andrian Candu, a fost publicată în Monitorul Oficial. Radiodifuzorii și distribuitorii de servicii aflați sub jurisdicția Republicii Moldova sunt obligați să-și racordeze serviciile de programe audiovizuale și ofertele serviciilor de programe retransmise în concordanță cu noile norme audiovizuale în termen de 30 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial.

CCA îndeamnă radiodifuzorii și distribuitorii de servicii aflați sub jurisdicția Republicii Moldova să-și racordeze serviciile de programe audiovizuale și ofertele serviciilor de programe retransmise în concordanță cu noile norme audiovizuale, pentru a asigura protecția consumatorului de informație de eventuale tentative de dezinformare sau de informare manipulatoare din exterior și neadmiterii provocărilor cu caracter mediatic îndreptate împotriva Republicii Moldova.

Astfel, spre retransmisie nu vor fi admise programele de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, precum și în statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră

CCA își reiterează convingerea că noile modificări la Codul Audiovizualului vor contribui semnificativ la interzicerea propagandei străine pe teritoriul Republicii Moldova și, totodată, la majorarea cotei de producție autohtonă de programe și emisiuni, ceea va duce la dezvoltarea televiziunii și radiodifuziunii autohtone.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...