Duble standarde marca PD! S-a plâns partenerilor externi pe rapoartele Promo-Lex, chiar dacă anterior le prezenta ca perfect credibile

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Democrat din Moldova s-a „plâns” azi corpului diplomatic, observatorilor OSCE, dar și finanțatorilor direcți ai Asociației Promo-Lex (USAID, Fundația Soros, Consiliul Europei și Ambasada Marii Britanii la Chișinău) pe faptul că rapoartele de monitorizare a alegerilor parlamentare din 2019, lansate în noiembrie 2018 și ianuarie 2019, ar conține „mai multe informații neadevărate, neverificate, trunchiate, ceea ce conduce la concluzia că activitatea de monitorizare electorală Promo-Lex nu este deloc obiectivă”.

Potrivit PDM, cele două rapoarte Promo-Lex ar fi fost realizate fără o metodologie clară potrivit căreia se derulează misiunea de monitorizare a alegerilor, iar unele concluzii nu sunt susținute de fapte, fiind „bazate doar pe opiniile personale ale autorilor rapoartelor, precum și un set de concluzii care depășesc cadrul misiunii de monitorizare”.

Astfel, formațiunea contestă mai multe afirmații din rapoartele Promo-Lex precum că „mai mulţi deputaţi din Parlament au fost corupţi sau intimidaţi”; că „sistemul electoral mixt nu este bun, iar multe recomandări ale Comisiei de la Veneţia nu au fost implementate în legislaţia electorală”; că „a fost exclusă restricţia de agitaţie electorală în ziua alegerilor”; că „există suspiciuni privind neeliberarea certificatelor de integritate de către ANI”; că „în ziua alegerilor parlamentare nu ar trebui să aibă loc şi un referendum consultativ”; că „PDM ar folosi resurse administrative pentru că Parlamentul şi Guvernul adoptă măsuri sociale”, dar și că „PDM ar fi folosit persoane străine în agiaţia electorală”.

Ultima dintre afirmațiile din rapoartele Promo-Lex contestate de Partidul Democrat est că „partidele nu arată cheltuielile electorale reale”. „Nu e clară metodologia şi nu sunt clare dovezile pe baza cărora Promo-Lex susţine acest lucru, dar PDM e primul partid care a declarat toate cheltuielile, inclusiv cele pentru colectarea semnăturilor de la cetăţeni”, susține formațiunea.

Democrații însă dau dovadă, repetat, de inconsecvență și duble standarde. Asta în contextul în care în Raportul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune în politica internă a Republicii Moldova a Fundației „Open Dialog”, inițiat de democrați și susținut de majoritatea parlamentară, autorii fac trimitere la Asociația Promo-Lex ca la o sursă perfect credibilă. Acesta se referă la Raportul „Finanțarea partidelor politice în Republica Moldova. Semestrul I, anul 2018”, în cadrul căruia „sunt scoase la iveală finanțările și cheltuielile nedeclarate a mai multor partide politice”.

„Astfel, Raportul Asociației Promo-LEX menționează că Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” nu a declarat cel puțin 138.530 de lei doar pentru locațiunea sediilor de partid și cheltuielile aferente acestora. La fel, Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr” a raportat la Comisia Electorală Centrală mult mai puține cheltuieli de personal. Conform experților de la Promo-LEX, Platforma Demnitate și Adevăr nu a raportat cel puțin 15.660 de lei, situația în care partidul nu a inclus nicio persoană angajată oficial la partid, cu toate că monitorii au raportat persoane angajate, iar liderul acestui partid este însoțit mereu de pază de corp”, se arată în raportul Comisiei de anchetă în cazul „Open Dialog”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...