Drăguțanu a scăpat basma curată în dosarul miliardului furat? Ce spune Candu

Drăguțanu a scăpat basma curată în dosarul miliardului furat? Ce spune Candu

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, a dispărut din viața publică și nu se știe dacă acesta este anchetat în dosarul privind furtul miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar moldovenesc. Nici președintele Legislativului, Andrian Candu, nu cunoaște prea multe detalii despre ancheta, în care figurează fosta conducere a BNM.

Întrebat dacă Drăguțanu a scăpat basma curată în dosarul miliardului furat, Candu a răspuns, în cadrul unei conferințe online, că nu cunoaște la ce etapă este dosarul care vizează fosta conducere a BNM.

„La ora actuală autoritățile investighează și demnitarii din cadrul instituțiilor statului și de la BNM. Din informațiile făcute publice de Procuratură cunosc că sunt mai multe dosare și persoane implicate. Nu pot să mă expun la ce fază este această anchetă. Din datele procurorului general știu că sunt intervievați mai mulți demnitar, inclusiv directorii BNM”, a declarat Candu.

Potrivit speakerului, o comisie internațională ar urma să investigheze rolul și acțiunile BNM în furtul miliardului. Deocamdată, autoritățile duc tratative cu FMI pentru constituirea unei comisii internaționale, iar rezultate ar urma să avem tocmai peste un an.

„Este o discuție cu FMI. Avem o înțelege pentru evaluarea BNM și rolul acesteia în evenimentele petrecute. Suntem la finalul constituirii unei echipe care va evalua activitatea BNM. Până la mijlocul anului vom avea constituită echipă internațională angajată să investigheze acțiunile Băncii, iar timp de 9 luni vom avea ancheta independentă și internațională”, a precizat Andrian Candu.

Amintim că, Dorin Drăguțanu și-a dat demisia la mijlocul lunii septembrie 2015, cu câteva zile înainte de o vizită de lucru a FMI.

0