Drăguțanu declară că leul se depreciază din cauza unor „șocuri”; Ce alte argumente are Guvernatorul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Deprecierea leului moldovenesc în raport cu valuta europeană și dolarul SUA este determinată de faptul că cererea de valută este mai mică decât oferta de valută de pe piață. Despre aceasta a anunțat astăzi Guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, în cadrul Comisiei economie, buget și finanțe.

Potrivit guvernatorului, există trei factori care împiedică evoluția leului moldovenesc. „Deprecierea valutei naționale se datorează, în primul rând, evoluției din regiune, așa cum toate valutele din regiune s-au depreciat. Următorul factor este evoluția geopolitică din regiune, în special odată cu semnarea Acordului de Asociere cu UE, iar situația instabilă din Ucraina ar fi al treilea factor în raport cu care leul moldovenesc se depreciază”, a spus Drăguțanu.

„De la începutul anului observăm că în Republica Moldova au loc niște schimbări la nivelul factorilor fundamentali care influențează piața valutară și economia din Moldova. Asistăm la efectul șocurilor asupra economiei, în principal asupra pieței valutare. În lunile ianuarie-februarie nu era clar cât de profunde sunt aceste șocuri, astfel, evoluțiile sezoniere obișnuite de pe piața valutară care se repetau de la an la an, în acest an nu se observă”, a argumentat Drăguțanu.

Guvernatorul a menționat că așteptările BNM pentru trimestru I și II nu s-au adeverit din cauza unui mediu economic intern și regional incert. „Oferta de valută nu a crescut în semestrul II pe piața valutară. Cererea nu a scăzut în luna iunie, dar noi așteptam ca ea să scadă, fiindcă agenții economici procură destul de intens valută”, a spus Drăguțanu.

În ultimul timp, leul moldovenesc se devalorizează drastic în raport cu moneda unică europeană și dolarul SUA.

Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru astăzi un curs oficial de 19 lei şi 15 bani pentru un euro, iar valoarea dolarului fiind de 14 lei şi 3 bani.

În raport cu aceeași perioadă a anilor 2013 și 2012, moneda unică europeană și dolarul SUA au crescut considerabil. Potrivit arhivei BNM, în perioada similară a anului 2013 un euro valora 16 lei și 38 de bani, iar un dolar 12 lei și 54 de bani. În aceeași perioada a lui 2012, euro valora 15 lei și 23 de bani, iar dolarul 12 lei și 26 de bani.

Deprecierea masivă a valutei naționale în ultimele luni, spunea în februarie curent Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, că se datorează condițiilor meteorologice nefavorabile, dat fiind faptul că leul moldovenesc a început să se devalorizeze în raport cu moneda europeană și dolarul SUA la sfârșitul lunii ianuarie curent.

Amintim că în luna martie, Comisia Parlamentară pentru Economie, Buget și Finanțe a decis inițierea procedurii de demitere a guvernatorului Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu și a fost susținută de 8 dintre cei 12 membri ai comisiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...