Douăzeci şi trei de state membre UE semnează un acord în domeniul apărării

Douăzeci şi trei de state membre UE semnează un acord în domeniul apărării

Franţa, Germania şi alte 21 de guverne alte ţărilor membre UE s-au întâlnit, luni, în cadrul unei ceremonii în Bruxelles, pentru a semna un acord în domeniul apărării, relatează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

Este pentru prima oară când statele membre UE se angajează, legal, să suplimenteze bugetele pentru îmbunătăţirea domeniului apărării. Acordul include toate statele membre UE, cu excepţia Marii Britanii, care a decis să părăsească Uniunea Europeană, a Danemarcei, Irlandei, Portugaliei şi Maltei.

„Astăzi facem un pas istoric. Suntem de acord cu viitoarea cooperare în problemele securităţii şi apărării, este o adevărată etapă pentru dezvoltarea europeană”, a declarat ministrul de Externe german Sigmar Gabriel.

Prin înfiinţarea unui club formal, Uniunea Europeană doreşte să aibă un rol mai activ în soluţionarea crizelor internaţionale şi să evite cazuri precum criza din Libia, în 2011, când UE a trebuit să depindă de SUA pentru forţe aeriene şi muniţie, scrie Mediafax.

Din punct de vedere financiar, clubul va fi susţinut de un fond pentru apărare în valoare de cinci miliarde de euro pentru cumpărarea armelor, un fond special pentru finanţarea operaţiunilor şi bani din bugetul comun al Uniunii pentru cercetarea în domeniul apărării. Acordul a fost semnat luni de miniştrii europeni ai Afacerilor Externe şi Apărării. Şefii de stat şi de guvern din UE vor semna documentul în decembrie.

0