Dosarul trucării licitațiilor și furnizării alimentelor alterate în grădinițe. Rezultate după opt luni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un număr de 32 cauze penale au fost intentate de către Procuratura Anticorupţie în cazul trucărilor licitaţilor şi furnizarea alimentelor alterate în instituţiile preşcolare din municipiul Chişinău. Astfel, pe aceste cazuri, au fost efectuate un şir de măsuri speciale de investigaţii, inclusiv percheziţii în 46 de locaţii.

Până în prezent în instanţele de judecată au fost obţinute sentinţe de condamnare a cinci persoane, atât persoane publice din cadrul Direcţiei educaţie, tineret şi sport din mun. Chişinău, cât şi reprezentanţi ai agenţilor economici, implicaţi în trucarea licitaţiilor. Totodată, în instanţă se examinează cauzele penală în privinţa altor cinci inculpaţi pe diferite capete de acuzare, iar în procedură sunt cauze penale la etapa de finalizare, se înaintează învinuirile finale pentru a fi înaintate în instanţa de judecată în cazul a 14 persoane.

Despre aceasta a informat şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, în cadrul audierilor parlamentare organizate astăzi în plenul Parlamentului, „în vederea executării prevederilor Hotărârii Parlamentului din 24 martie 2017 cu privire la Raportul Comisiei speciale pentru eficientizarea cadrului legislativ privind alimentația copiilor în instituțiile preșcolare de învățământ”.

Astfel, potrivit lui, în cazul acţiunilor efectuate, au fost stabilite un şir de nereguli, cum ar fi:
Favorizarea unui grup de operatori economici în cadrul licitaţiilor;
Falsificarea ofertelor de preţuri în cadrul licitaţiilor publice;
Fondarea de noi firme pentru evitarea „listei negre” a Agenţiei Achiziţii Publice;
Banii publici ajung la operatori economici din cadrul firmelor suspecte.

Explicând cum acţiona, de fapt, schema frauduloasă, Viorel Morari a menţionat că un grup de agenţi economici în spatele cărora stau anumite persoane participau la licitaţie, reprezentând mai mulţi agenţi economici. Astfel, un agent economic din acel grup prezenta cel mai mic preţ, care şi este criteriul în baza căruia era selectat. Ulterior, acesta era descalificat ca să poată câştiga un alt agent economic din grupul respectiv, care oferă un preţ imediat mai mic decât a fost prezentat de către un potenţial concurent.

În cadrul percheziţiilor efectuate de către Procuratura Anticorupţie în colaborare cu Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor, Centrul de Sănătate Publică şi Consiliul Concurenţei, au fost depistate şi dispusă sechestrarea şi nimicirea mai multor produse alimentare care nu corespundeau fie condiţiilor de păstrare, fie erau alterate.

Printre acestea:

  • Carne de pui – 243 kg;
  • Mere – 700 kg;
  • Fulgi de ovăz – 260 kg;
  • Ceai negru şi cacao – în jur de 215 kg;
  • Mere şi prune uscate – peste 3.800 kg;
  • Carne de raţă – 15,9 kg;
  • Sfeclă, cartofi – peste 4.000 de kg;
  • Piept de pui – 310 kg;
  • Fileu de hec – 125 kg;
  • Peşte – 275 kg etc.

Totodată, deşi nu urmau să ajungă la grădiniţe, în cadrul percheziţiilor, la un agent economic au fost depistate 4,8 kg de carne de mistreţ 4,8 kg


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...