Dosar nuclear nord-coreean: Înalt responsabil sud-coreean la Washington, înainte de summitul cu Phenianul

Dosar nuclear nord-coreean: Înalt responsabil sud-coreean la Washington, înainte de summitul cu Phenianul

Chung Eui-yong, consilierul pentru securitate națională al președintelui sud-coreean Moon Jae-in, a plecat joi la Washington pentru a se întâlni cu omologul său american John Bolton, a anunțat un responsabil de la Seul, unde există temeri cu privire la intransigența noului consilier pe probleme de securitate națională al președintelui american Donald Trump față de Coreea de Nord, comentează AFP.

Chung Eui-yong i-a înmânat personal luna trecută preşedintelui Donald Trump invitaţia liderului nord-coreean Kim Jong-Un de a participa la un summit istoric.

Chung este aşteptat să să întâlnească joi cu Bolton, a indicat jurnaliştilor un responsabil al preşedinţiei de la Seul, precizând că această vizită de curtoazie are drept scop ‘coordonarea opiniilor înaintea summiturilor intercoreean şi SUA-Coreea de Nord’.

Pe lângă întâlnirea istorică cu Donald Trump, Kim Jong-Un se va întâlni peste două săptămâni cu preşedintele sud-coreean Moon Jae-in în cadrul celui de-al treilea summit dintre cele două Corei.

Numirea lui John Bolton în funcţia de consilier pentru securitatea naţională, unul dintre cei mai duri ‘ulii’ ai administraţiei americane, suscită îngrijorarea Coreei de Sud, deoarece acest diplomat este mai degrabă adeptul unei opţiuni militare împotriva Coreei de Nord decât al dialogului promovat de preşedintele sud-coreean Moon, pe cale să se contureze.

‘Bolton nici măcar nu menţionează posibilitatea unui tratat de pace cu Phenianul’ vizat de preşedinţia sud-coreeană, remarcă în acest context Koo Kab-woo, profesor la Universitatea de studii nord-coreene din Seul. ‘Dacă Bolton intervine în procesul diplomatic actual, nevoia de coordonare este şi mai presantă’, adaugă el.

Nici data, nici locul viitorului summit între Donald Trump şi Kim Jong-Un nu au fost încă anunţate, dar această reuniune ar putea să se desfăşoare la sfârşitul lunii mai.

0