Donetsk și Lugansk, subiect de îngrijorare pentru Kiev, Bruxelles și Washington

by Genko Genko

Ocuparea clădirilor administrative de către activiștii pro-ruși din Donetsk și Lugansk este subiect de îngrijorare pentru oficialii de la Kiev, Bruxelles și Washington.

Potrivit Le Figaro, ocuparea sediilor administrative din Donețk și Lugansk de către activiștii pro-ruși a deschis o a doua criză gravă în Ucraina, după Crimeea. O posibilă anexare la Rusia a acestor administrații este luată foarte în serios de guvernul ucrainean, dar și de către americani și europeni, care se tem de repetarea scenariului din Crimeea.

„Este evident că forțele speciale ruse și agenții au acționat ca un catalizator pentru haos în ultimele 24 de ore. Acest lucru ar putea servi un pretext pentru intervenția militară, așa cum am văzut în Crimeea”, a declarat secretarul american de stat, John Kerry.

Citește și: Kerry şi Lavrov au convenit ca reuniunea Ucraina-Rusia-SUA-UE să aibă loc săptămâna viitoare

Confruntați cu această escaladare, Uniunea Europeană a declarat marți că secretarul de stat american John Kerry și omologul său rus, Serghei Lavrov se vor întâlni săptămâna viitoare cu șeful diplomației europene, Catherine Ashton, și ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa.

CITIȚI ȘI...