Donald Trump a sunat-o pe Angela Merkel pentru a-i ura Germaniei „alegeri încununate de succes”

Donald Trump a sunat-o pe Angela Merkel pentru a-i ura Germaniei „alegeri încununate de succes”

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a sunat-o vineri pe Angela Merkel, actualul cancelar federal german, pentru a-i ura Germaniei „succes” la alegerile federale legislative ce vor avea loc duminică, relatează DPA.

Potrivit unui comunicat al Casei Albe, Trump a sunat-o pe şefa Executivului de la Berlin, care speră să obţină un nou mandat de cancelar în urma alegerilor, pentru a-i „ura țării sale (să aibă) alegeri încununate de succes”. Totodată, liderul Casei Albe „a subliniat legătura fermă dintre Statele Unite și Germania”.

Cei doi lideri au avut dispute în legătură cu mai multe subiecte, iar relația lor personală a părut uneori tensionată, în special din cauza postărilor pe rețeaua Twitter prin care președintele Statelor Unite a criticat politica Germaniei și, uneori, a criticat-o direct pe Angela Merkel, care nu folosește însă această rețea de socializare.

Retorica lui Trump „America înainte de toate” și decizia lui de a retrage SUA din Acordul de la Paris privind clima a deranjat clasa politică din Germania. Trump a criticat și dezechilibrul comercial dintre SUA și Germania și a catalogat politica „ușilor deschise” a lui Merkel față de refugiați drept o „greșeală catastrofală”.

Totuși, în iulie, Donald Trump a salutat modul în care Merkel a condus summitul G20 de la Hamburg, în contextul diviziunilor din cadrul întâlnirii și al protestelor de stradă.

„Ați fost extraordinară și ați făcut o treabă incredibilă”, i-a spus Trump lui Merkel la un forum pentru drepturile femeilor. „Felul dumneavoastră de a conduce este incredibil și absolut inspirator”, a adăugat el.

0